Lancering spionagesatelliet Noord-Korea mislukt, VS veroordeelt poging

In Noord-Korea is de lancering van een militaire verkenningssatelliet mislukt door een storing in de tweede trap van de lanceringsraket. Hierdoor stortte het voertuig in zee, melden Noord-Koreaanse staatsmedia. Deze lancering was de zesde poging om een spionagesatelliet te lanceren, de laatste keer was in 2016. De bedoeling was om de satelliet in een baan om de aarde te brengen.

Na de lancering werd in delen van Zuid-Korea en Japan alarm geslagen en de burgers gewaarschuwd. De twee landen en de Verenigde Staten hebben scherpe kritiek geuit op de actie van Noord-Korea. De Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad beschuldigde het regime van de Noord-Koreaanse heerser Kim ervan met de vermeende satellietraket daadwerkelijk de lancering van een intercontinentale ballistische raket te hebben getest.

VN-secretaris-generaal Guterres beschuldigde Noord-Korea ervan resoluties van de Verenigde Naties te schenden. Die verbieden het land draagraketten te lanceren omdat die ook met een kernkop zouden kunnen worden uitgerust.