Turkije bevestigt officieel overwinning Erdogan

In Turkije is Recep Tayyip Erdogan de winnaar van de tweede ronde voor het presidentschap. Erdogan is verkozen tot de 13e president van Turkije, Yener, de voorzitter van de verkiezingsautoriteit, officieel aangekondigd in Ankara. Erdogan had zichzelf al eerder uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen. 

Hij bedankt iedereen die het hem mogelijk zou hebben gemaakt om de komende vijf jaar te regeren, aldus Erdogan tegen juichende supporters in Istanbul.

Na het tellen van bijna alle stembiljetten kreeg de 69-jarige maar liefst 52 procent van de stemmen, zijn uitdager Kilicdaroglu bijna 48 procent. Kilicdaroglu gaf indirect zijn nederlaag toe. In Ankara zei hij spijt te hebben van de veel grotere problemen die het land nu te wachten staan. Hij zal blijven strijden voor democratie. Tegelijkertijd bekritiseerde hij de verkiezingscampagne als oneerlijk.

Felicitaties van over de hele wereld
Een van de eersten die hem feliciteerde, lang voordat de laatste stemmen waren geteld, was de Russische president Poetin. Poetin zei dat de verkiezingsoverwinning de steun van het Turkse volk aantoont voor de koers van nationale soevereiniteit en onafhankelijk buitenlands beleid. Felicitaties kwamen ook van de Hongaarse premier Orban en van de Taliban in Afghanistan. Na de officiële aankondiging van de overwinning van Erdogan feliciteerden ook andere staatshoofden en regeringsleiders hem, waaronder de Oekraïense president Zelenskyy en het Braziliaanse staatshoofd Lula.

Erdogan, die al 20 jaar aan de macht is, eerst als premier en daarna als president, stond voor een alliantie van nationalisten, islamisten en conservatieven. Critici vrezen dat hij na zijn overwinning zijn autoritaire koers verder zal intensiveren. Kilicdaroglu was kandidaat van een alliantie van zes partijen en had aangekondigd dat Turkije gedemocratiseerd zou worden. In totaal zijn er 61 miljoen mensen opgeroepen om te stemmen. Stemgerechtigde kiezers in andere landen hadden de afgelopen dagen al gestemd.

Aanvallen op verkiezingswaarnemers
Internationale verkiezingswaarnemers hadden kritiek op een oneerlijke verkiezingscampagne en een gebrek aan transparantie bij het stemmen. Er waren meldingen van aanvallen op opiniepeilers en waarnemers. Een parlementslid van de belangrijkste oppositiepartij, CHP, vertelde Halk TV dat hij en opiniepeilers werden aangevallen door een groep nadat ze hadden geklaagd over onregelmatigheden. Het incident gebeurde in een dorp in het zuidoosten van het land. Volgens berichten in de media waren er ook meerdere incidenten in Istanbul. Advocaten hadden dus niet in de stembureaus mogen worden toegelaten. De stemming werd gevolgd door vertegenwoordigers van de OVSE en de Raad van Europa.