Verkiezingen Turkije: Erdogan op kop met ruim 54%

De zittende president van Turkije, Recep Tayyip Erdogan, staat zondag voor zijn grootste uitdaging in 20 jaar in de tweede ronde van de verkiezingen tegen oppositiekandidaat Kemal Kilicdaroglu.

Update 19.15 uur: Volgens de verkiezingsautoriteiten staat de zittende Recep Tayyip Erdogan aan kop in de tweede ronde voor het Turkse presidentschap na de helft van de stemmen te hebben geteld. Tot nu toe heeft Erdogan 54,47 procent van de stemmen, zei het hoofd van de verkiezingsautoriteit Ahmet Yener in Ankara. Zijn uitdager Kemal Kilicdaroglu kreeg 45,53 procent van de stemmen. Tot nu toe is 54,60 procent van de uitgebrachte stemmen geteld.

Ook volgens onofficiële deelresultaten van het persbureau Anka, dat geacht wordt dicht bij de oppositie te staan, gaat Erdogan aan de leiding. Het staatshoofd komt uit op 51 procent, meldt het persbureau. Zijn uitdager Kemal Kilicdaroglu staat op 49 procent.

Eerdere berichtgeving: De Turken stemmen vandaag in een tweede ronde over hun toekomstige president. De zittende Erdogan wordt als favoriet beschouwd. Zowel Erdogan als zijn uitdager Kilicdaroglu voeren beiden agressief campagne voor stemmen in het nationalistische milieu - ten koste van de Syrische vluchtelingen.

Hürcan Asli Aksoy van het CATS Centre for Turkish Studies ziet geen grote verschillen tussen Erdogan en Kilicdaroglu. Ze beschouwt het nationalisme als de echte winnaar van de verkiezingen. Nationalisme is de opkomende trend in Turkije. Tijdens de verkiezingscampagne zag oppositieleider Kilicdaroglu zijn beleid van sociale verzoening als een mislukking. Ook hij doet nu scherpe uitspraken, vooral over vluchtelingen. Uiteindelijk is identiteitspolitiek belangrijker voor beide partijen - oppositie en regering - dan wat dan ook, vertelde Aksoy aan persbureau DPA. Het land is diep gepolariseerd.

In de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 14 mei miste Erdogan ternauwernood de absolute meerderheid die nodig is voor rechtstreekse herverkiezing. Kilicdaroglu liep ongeveer vijf procentpunten achter op de gevestigde exploitant. De als derde geplaatste rechtse kandidaat Ogan heeft zich inmiddels achter Erdogan geschaard. Internationale waarnemers beoordelen de stemming als fundamenteel vrij, maar bekritiseerden een oneerlijke verkiezingscampagne.

Jared Malsin van WSJ legt uit waarom dit een van 's werelds belangrijkste verkiezingen is.