Buitrago de sterkste in koninginnenrit Giro, Roglic pakt drie seconden terug op Thomas

Santiago Buitrago heeft de koninginnenrit van de Giro d'Italia gewonnen. De Colombiaan was de sterkste van een vroege vlucht. Hij won voor Derek Gee. Bij de favorieten voor de eindwinst wist Primoz Rolgic drie seconden terug te pakken op Geraint Thomas, waardoor de achterstand van Roglic nu 26 seconden bedraagt op Thomas.

In de koninginnenrit in de Giro met aankomst naar Tre Cime di Lavaredo werd in het begin van de etappe volop gedemarreerd en pas na een uurtje koers ontstond er een kopgroep van vijftien renners. Ineos, de ploeg van klassementsleider Geraint Thomas, controleerde in het peloton en liet de kopgroep begaan. Op de eerste klim probeerde Ben Healy nog wel de sprong naar de kopgroep te maken om kans te houden voor de bergtrui, maar kreeg direct Thibaut Pinot in het wiel en de Ier liet zich inlopen door het peloton.

De voorsprong van de kopgroep groeide naar de zeven minuten en werd duidelijk dat de ritwinnaar in de kopgroep zat. Santiago Buitrago was op papier in de kopgroep de beste klimmer, maar de Colombiaan had op de slotbeklimming zijn handen vol aan Derek Gee. Pas in de laatste steile kilometers haalde Buitrago de Canadees bij en liet hem vervolgens ook direct achter. Buitrago kwam op de bekklimming van de Tre Cime di Lavaredo als eerste boven pakte en de Colombiaan pakte een mooie ritzege.

Bij de klassementsrenners was het vooral kijken naar elkaar en pas in de slotkilometers probeerde Primoz Roglic met een kleine aanval. Thomas reageerde direct op zijn aanval en zat al snel weer in het wiel. In de laatste 500 meter plaatste Thomas zelf zijn aanval en nam wat afstand van Roglic, maar viel daar stil, waarna de Sloveen in de laatste 100 meter drie seconden wist terug te pakken op Thomas.

Results powered by FirstCycling.com