Giro: Etappe 18 - Het slotstuk gaat beginnen

De Giro d'Italia is nog vier etappes verwijderd van het einde en het voelt alsof het nog steeds echt moet beginnen. Het constante wachten van de klassementsrenners maakt het allemaal niet leuker, maar het kleine beetje actie van dinsdag geeft misschien een beetje hoop voor de bergrit van vandaag.

Zoals we in Rellende_Rotscholier's uitgebreide voorbeschouwing kunnen zien, gaat het peloton van start in Oderzo. Daar begint men aan een relatief korte rit over 161 kilometer, waarin wel flink geklommen moet worden. Al vroeg moet men La Crosetta op, bijna twaalf kilometer aan gemiddeld ruim zeven procent, om vervolgens via heuvelachtig terrein weer de weg naar beneden te vinden.

In de laatste vijftig kilometer gaat het dan ook weer flink omhoog, te beginnen met de bijna tien kilometer lange Forcella Cibiana - gemiddeld bijna acht procent, maar voorzien van een paar beduidend zwaardere stukken. Daarna klimmen we naar Coi, een stuk korter, maar veel steiler, om via een korte afdaling aan het kleine slotklimmetje naar Val di Zoldo te beginnen.

De rit gaat om 12.20 uur van start en Eurosport is er dan uiteraard weer gelijk bij. De aankomst staat op de vaste tijd gepland, dus grofweg tussen vijf en half zes, met een beetje speling aan beide kanten.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)