Boksers Haney en Lomachenko strijden om wereldtitels, Nakatani met kneiterharde KO

Voor de boksliefhebber nemen we weer eens een kijkje in het afgelopen weekeinde. In Dublin én Las Vegas stonden flink wat wereldtitels op het spel en dat leverde een paar uitstekende gevechten op.

Chantelle Cameron (17-0) - Katie Taylor (22-0)
Katie Taylor won enorm veel in haar loopbaan, van olympisch goud, tot een hele reeks wereldtitels bij de amateurs én de professionals. Haar eerste profwereldtitel kwam in 2017 en sinds haar tweeluik met de Belgische Delfine Persoon in 2019 en 2020 heeft de Ierse alle wereldtitels in handen in het lichtgewicht (-61,2kg). De Engelse Chantelle Cameron verzamelde in het lichtweltergewicht (-63,5kg) veel wereldtitels, sinds haar zege op Jessica McCaskill in november vorig jaar heeft Cameron ze allemaal.

In Dublin stonden al die wereldtitels in het lichtweltergewicht op het programma: de WBA, WBC, IBF, WBO, IBO én The Ring-titels, een indrukwekkende lijst. Het was pas de eerste keer dat ze voor eigen publiek om wereldtitels vocht, en die druk leek Taylor dwars te zitten. Cameron hield op indrukwekkende wijze stand en leek zelfs de bovenhand te hebben, wat na een mooi en intensief gevecht bevestigd werd: twee keer 96-94 voor Cameron en één keer 95-95, dus met een majority decision verdedigde Cameron haar wereldtitels en diende ze een van de absolute grootheden van het vrouwenboksen haar eerste nederlaag toe.

Devin Haney (29-0) - Vasyl Lomachenko (17-2)
Hét grote gevecht van het weekeinde werd uiteraard uitgevochten in Las Vegas. Haney pakte in 2019 de WBC-wereldtitel in het lichtgewicht en met een tweeluik tegen George Kambosos Jr in Australië kwamen daar vorig jaar nog de WBA Super, IBF, WBO- en The Ring-titels bij. Die stelde hij in de waagschaal tegen Lomachenko, tweevoudig olympisch kampioen en houder van bijna alle eerdergenoemde titels tot hij in 2020 verloor van Teofimo Lopez.

Lomachenko kreeg een kans om 'zijn' titels terug te pakken, nadat Lopez ze in 2021 had verloren aan Kambosos. Het gevecht tegen Haney werd een fraaie strijd, waarbij de heren elkaar weinig ontliepen. Haney pakte een paar ronden, Lomachenko won er ook wat en uiteindelijk ging het om de laatste ronden. Daarin was Haney nét wat sterker, met name in de laatste, en dat leek hem de winst opgeleverd te hebben: twee keer 115-113 en één keer 116-112 voor de nog altijd maar 24-jarige Haney.

Junto Nakatani (24-0) - Andrew Moloney (25-2)
De vacante WBO-wereldtitel in het supervlieggewicht (-52,2kg) stond op het spel, de kans op de eerste écht grote titel voor Moloney, terwijl Nakatani de WBO-titel in het vlieggewicht al in bezit heeft gehad. De Japanner had de overhand en kreeg Moloney in de tweede, elfde en twaalfde ronde neer, maar in de twaalfde en laatste ronde maakte hij het met een geweldige linkerhoek af: de Australiër ging gestrekt en met een van de beste knockouts van het jaar pakte Nakatani de wereldtitel.

Raymond Muratalla (17-0) - Jeremia Nakathila (23-2)
Muratalla wordt als groot talent gezien in de lichtgewichtdivisie en in Las Vegas maakte hij dat waar: Nakathila werd vakkundig aan de kant gezet en in de tweede ronde sloeg Muratalla definitief toe, waarna de scheidsrechter er een einde aan maakte. Muratalla pakte zo de Noord-Amerikaanse titel én daagde na afloop de winnaar van Haney tegen Lomachenko uit - Haney dus, zo bleek later.