Eerste Kamer akkoord met pandemiewet, opvolger tijdelijke coronawet

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met de nieuwe pandemiewet. Daarmee is de opvolger van de tijdelijke coronawet, die haastig werd ingevoerd om onder meer de mondkapjesplicht en de avondklok in tevoeren, een feit.

Een ruime meerderheid (49 Eerste Kamerleden) van VVD, CDA, D66, ChristenUnie, PvdA, GroenLinks en SP stemde voor de wet. Fractie-Nanninga, SGP, PVV, FvD, Fractie-Frentrop, PvdD, Fractie-Otten en OSF (samen 24 senatoren) stemden tegen. 

Nadat het voorstel was aangenomen, ontstond er ophef op de publieke tribune. Tegenstanders van de pandemiewet riepen "landverraders" en "schaam je rot".

Een jaar geleden stemde de Eerste Kamer de tijdelijke coronawetgeving weg en is er voor het kabinet geen juridische grondslag meer om maatregelen op te leggen in het geval van een uitbraak van een besmettelijke ziekte.

In de nieuwe pandemiewet van minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid zijn onder meer een quarantaine-, test- en mondkapjesplicht opgenomen. Ook is het houden van afstand en het sluiten van publieke plekken hierin geregeld.

Maar gevoeliger kwesties zoals het instellen van een avondklok, het coronatoegangsbewijs en de bevoegdheid om scholen te sluiten staan niet in deze wet. Bij het uitbreken van een nieuwe pandemie heeft het kabinet dus een gereedschapskist met mogelijke maatregelen ter beschikking, maar er zal altijd vooraf instemming van de Tweede Kamer nodig zijn.