Klap voor Turkse oppositie: afgevallen kandidaat Ogan steunt Erdogan

De nationalistische Turkse politicus Sinan Oğan, in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen afviel  heeft zijn steun toegezegd aan president Recep Tayyip Erdogan voor de tweede ronde van de verkiezingen aankomende zondag. "Ik roep de kiezers die bij de eerste stemming op ons hebben gestemd op om bij de tweede stemming op Erdogan te stemmen", zei Ogan. Bij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen staan Erdogan en oppositieleider Kemal Kilicdaroglu tegenover elkaar. Waarnemers hadden al voorspeld dat de meeste kiezers van Oğan zouden overstappen naar het Erdogan-kamp.

Het wordt betwist of het openbare verkiezingsadvies van Ogan daadwerkelijk invloed heeft op de beslissing van de kiezer. Sinan Ogan kreeg in de eerste ronde ruim vijf procent van de stemmen. Kort voor zijn toespraak is de ultranationalistische partijalliantie waarvoor hij kandidaat was, ontbonden. Een van de voormalige alliantiepartners noemde de verklaring van Ogan zijn "eigen politieke voorkeur", terwijl een ander ex-alliantielid zondag zijn steun aan Erdogans uitdager Kemal Kilicdaroglu aankondigde. 

Erdogan haalde 49,52 procent in de eerste ronde, zei de verkiezingsautoriteit vrijdagavond. De cijfers wijken slechts minimaal af van het voorlopige eindresultaat. Hoewel Erdogan de meerderheid van de stemmen kreeg, haalde hij niet de vereiste absolute meerderheid van ruim 50 procent. Hij moet het op 28 mei opnieuw opnemen tegen uitdager Kilicdaroglu, die 44,88 procent van de stemmen kreeg. Oğan kreeg 5,17 procent van de stemmen, terwijl Muharrem Ince, die  zich vlak voor de verkiezingen terugtrok, 0,43 procent kreeg (van buiten Turkije wonende Turken).

Er was een hogere opkomst dan bij de vorige verkiezingen: volgens de kiesautoriteit was de opkomst 87,04 procent en daarmee 0,8 procentpunt hoger dan in 2018. Bijna de helft van de stemmen waren afkomstig van de Turkse diaspora Turken (49,40 procent). Hiervan kreeg Erdogan ruim de helft van de stemmen (57,70)

Volgens de cijfers hebben bij deze verkiezingen 800.000 mensen meer op Erdogan gestemd dan in 2018 - hoewel er 4,7 miljoen meer mensen als kiezer waren geregistreerd. De definitieve uitslag van de parlementsverkiezingen is nog niet bekend. Volgens de voorlopige uitslag wist het bondgenootschap rond Erdogan daar weer de absolute meerderheid van de zetels veilig te stellen.

Turkse diaspora Turken in het buitenland kunnen sinds zaterdag naar de stembus. Zij krijgen tot en met woensdag de tijd om een stem uit te brengen. In totaal mogen meer dan 64 miljoen Turken stemmen. Van de 3,4 miljoen kiesgerechtigden buiten Turkije zitten er ruim 250.000 in Nederland. Erdoğan was in de eerste stemronde onder Turkse stemmers in Nederland een flink stuk populairder dan Kılıçdaroğlu, meldde het Turkse staatspersbureau Anadolu.