Lange rij in Amsterdam-West voor tweede ronde Turkse verkiezingen

Voor de deur van een congrescentrum aan de Rhoneweg in Amsterdam Nieuw-West staat vanmorgen een lange rij met Turkse Nederlanders die gaan stemmen voor de verkiezingen in Turkije. Er kan vijf dagen lang gestemd worden. Zo meldt AT5.

De stemlocatie opende om 9.00 uur vanmorgen de deuren. De stembussen zijn tussen 9.00 en 23.00 uur open, de gemeente verwacht dat er de komende periode enkele tienduizenden Turkse Nederlanders komen stemmen. Er is een tweede ronde omdat bij de eerste stembusgang geen van de kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen haalde. De strijd gaat tussen de huidige president Erdogan en oppositieleider Kilicdaroglu.

Veiligheidsmaatregelen
Er zijn verkeersregelaars ingezet. Ook staan er agenten bij de rij. "Politie en handhaving zijn alle 5 dagen de gehele dag en avond aanwezig in het gebied", laat de gemeente weten.

Tijdens de eerste stemronde kon er in de Rai gestemd worden. Daar vonden een aantal vechtpartijen plaats. Op de laatste dag ging het om een massale vechtpartij met 300 betrokkenen. De politie moest massaal uitrukken en ook de Mobiele Eenheid werd opgeroepen.

Burgemeester Halsema zei daarna dat de Turkse consul met een veiligheidsplan moest komen als er een tweede ronde zou plaatsvinden.