National Archives haalt Trump's declassificatie verweer onderuit

Het Nationale Archief van de VS heeft Trump's argument dat hij alles kan declassificeren door het te benoemen onderuit gehaald. Uit stukken blijkt namelijk dat Trump en zijn adviseurs wel degelijk op de hoogte waren van de correcte procedures voor het vrijgeven van documenten, en deze dus opzettelijk hebben genegeerd.   

De stukken die bij Trump in beslag zijn genomen worden volgens mevrouw Wall, waarnemend archivaris bij National Archives, op 24 mei overhandigd aan de Special Counsel Jack Smith.

Trump kan bij de rechter een poging doen dit tegen te houden, maar de kans dat dat lukt is waarschijnlijk klein. Volgens het schrijven van Wall probeerde Trump de speciale raadsman de toegang tot de 16 documenten te ontzeggen door een claim van 'grondwettelijk voorrecht' te doen gelden. Maar in haar brief verwerpt Wall die bewering en stelt dat het kantoor van de speciale raadsman heeft verklaard dat het “bereid is om specifiek aan een rechtbank aan te tonen waarom het waarschijnlijk is dat de 16 documenten bewijsmateriaal bevatten dat belangrijk zou zijn voor het onderzoek van de grand jury."

De 16 presidentiële dossiers, die eerder dit jaar werden gedagvaard, kunnen cruciaal bewijs leveren dat aantoont dat de voormalige president op de hoogte was van het derubriceringsproces, een belangrijk onderdeel van het strafrechtelijk onderzoek naar het verkeerd omgaan met geheime documenten door Trump.  

In haar brief zegt Wall dat de NARA op 23 januari 2023 begon te zoeken naar relevante gegevens na ontvangst van een dagvaarding van het team van Smith. De archieven vonden 104 niet-geclassificeerde documenten die overeenkwamen met wat de federale aanklagers hadden gevraagd.

Toen het juridische team van Trump op de hoogte werd gebracht dat NARA van plan was die documenten aan de grand jury te verstrekken, uitte het zijn zorgen over privileges over 81 van die documenten. Het Witte Huis van Biden werd ook op de hoogte gebracht, maar vertelde NARA dat de zittende president niet het voorrecht zou hebben om te voorkomen dat die gegevens worden gedeeld met de grand jury.

De speciale raadsman kreeg ook toegang tot andere documenten die niet door het Trump-team zijn betwist. Uiteindelijk identificeerde de speciale raadsman de 16 dossiers in kwestie als relevant voor het onderzoek van de grand jury.

Vorige week gaf Trump in de 'Town Hall' uitzending van CNN een verkeerde voorstelling van de Presidential Records Act, waarbij hij valselijk beweerde dat het hem was 'toegestaan' om documenten mee te nemen toen hij zijn ambt verliet.

In werkelijkheid bepaalt de Presidential Records Act dat zodra een president zijn ambt verlaat, het Nationaal Archief de wettelijke bewaarder wordt van de archieven van de president, die tot het publiek behoren. "Ik had het volste recht op grond van de Presidential Records Act", zei Trump toen Kaitlan Collins van CNN hem vroeg waarom hij documenten meenam toen hij het Witte Huis verliet. “Je hebt de Presidential Records Act. Ik was daar en ik nam wat ik nam en het werd gedeclassificeerd," voegde hij eraan toe.