Turkije: 'discrepantie tussen stemgerechtigden en geregistreerde kiezers'

De Duitse politica Jensen, verkiezingswaarnemer voor de Raad van Europa, riep op om de verkiezingen in Turkije nauwlettend in de gaten te houden.

Jensen zei op Deutschlandfunk dat ongeveer 140.000 mensen zich hebben geregistreerd om te stemmen in het Turkse aardbevingsgebied waar ongeveer 14 miljoen mensen wonen. Dat is een "zeer, zeer grote discrepantie". De verkiezing daar moet nauwlettend worden gevolgd. Jensen was in 2018 ook in het land om de presidentsverkiezingen te volgen. Er waren toen onregelmatigheden. Toen gingen mensen meerdere keren een stemhokje in en vulden verschillende stembiljetten in. 

De Turkse oppositie waarschuwde tegen manipulatie van de presidentsverkiezingen. Ze maken zich vooral zorgen over de verkiezingen in het aardbevingsgebied, waar in februari meer dan 50.000 mensen om het leven kwamen. Gevreesd wordt dat documenten die in het puin zijn gevonden, kunnen worden misbruikt om te stemmen.

De oppositie stuurt 300.000 waarnemers naar de stembureaus – twee keer zoveel als bij de presidentsverkiezingen van 2018. De niet-gouvernementele organisatie Oy ve Ötesi levert ook 100.000 verkiezingswaarnemers en ongeveer 400 deskundigen van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa ( OVSE) zal de stemming volgen.