Mount Everest seizoen gestart, eerste sherpa's bereiken de top

De eerste klimmers van dit seizoen hebben de Mount Everest beklommen vanaf de Nepalese kant. Om 13.52 uur arriveerden negen sherpa's op de top van de hoogste berg ter wereld, zei een woordvoerder van het Nepalese Ministerie van Toerisme in Kathmandu. De groep heeft touwen uitgezet naar de top, die dienen als ondersteuning voor volgende groepen bij het klimmen. Sherpa's zijn een etnische groep uit de Himalaya die regelmatig hun diensten aanbieden als berggidsen en dragers van benodigdheden voor bergbeklimmers uit het buitenland.  

Een recordaantal mensen wil dit voorjaar de Mount Everest beklimmen. Volgens het ministerie van Toerisme hebben in totaal 467 mensen toestemming gekregen om vanaf de Nepalese zuidkant te gaan klimmen. De meesten komen uit China en de VS, maar ook uit Europa. In principe is een beklimming zowel vanuit Nepal als vanuit China mogelijk. Maar sinds 2019 heeft China dergelijke vergunningen niet meer afgegeven aan buitenlandse toeristen.

Everest, gelegen op de grens tussen Nepal en het door China bestuurde Tibet, is met 8.848 meter de hoogste berg ter wereld. Honderden mensen proberen elk jaar de top te beklimmen. In Nepal kost een vergunning hiervoor zo'n 10.000 euro, en de hele expeditie komt op een bedrag tussen de 40.000 en 100.000 euro. Er overlijden elk jaar  klimmers op de Everest.