Explosies bij woningen in Rotterdam en Amersfoort

Afgelopen nacht zijn er bij twee verschillende woningen in Rotterdam explosies geweest. Ook in Amersfoort was er een ontploffing.

Bij de explosie in Amersfoort raakte niemand gewond. Door de explosie ontstond er schade aan de voorzijde van de woning. Een nacht eerder – van 11 op 12 mei – vond er eveneens een explosie plaats bij de voordeur van de woning. Deze werd vrijdagavond 12 mei pas gemeld aan politie. Uit onderzoek blijkt dat beide explosies rond hetzelfde tijdstip - 02.35 uur - plaatsvonden op respectievelijk van 11 op 12 mei en van 12 op 13 mei. In het huis was tijdens de explosies niemand aanwezig. De explosies zijn door een nog onbekend explosief veroorzaakt. De forensische opsporing doet onderzoek hiernaar.

In Rotterdam kreeg de politie rond 01.30 uur een melding binnen over een explosie in een portiekwoning. De bewoners van de woning zijn geschrokken. Ook hier bleef iedereen ongedeerd. De schade aan de portiek is goed te zien, gesprongen ruiten en zelfs een ontzette pui. Het team explosievenverkenning en de forensische opsporing hebben ter plekke in en rondom de woning onderzoek gedaan. De recherche gaat verder met dit onderzoek.

Om 05.00 uur was er opnieuw een ontploffing, ditmaal bij een woning op de Olmendaal aan de zuidkant van Rotterdam. Vanwege de rook die daarbij vrijkwam, is een aantal mensen nagekeken door ambulancepersoneel.

In Rotterdam zijn de afgelopen maanden meer dan 50 explosies bij woningen en bedrijven geweest, dat is een groter aantal dan het hele jaar 2022. De explosies zijn vermoedelijk het gevolg van ruzies tussen drugsbendes.