Paus Franciscus en Giorgia Meloni: 'gaat heen en vermenigvuldig u'

Italië heeft een van de laagste geboortecijfers in de EU en het land vergrijst veel sneller dan andere Europese landen.

Tijdens de algemene vergadering van het land waar het nationale geboortecijfer besproken werd, deelden paus Franciscus en de Italiaanse premier Giorgia Meloni vrijdag hetzelfde podium met een gemeenschappelijk doel: het dalende geboortecijfer in Italië een halt toeroepen.  

Momenteel staat het geboortecijfer in  Italië op 1,25 kinderen per vrouw – gevolgd door Malta met 1,13 en Spanje met 1,19.

In 2022 daalde het aantal geboorten naar een nieuw dieptepunt: minder dan 400.000. Het land registreerde ook meer dan 12 sterfgevallen voor elke zeven geboorten.

Deskundigen waarschuwen dat om de trend te keren, er tegen eind 2033 zo'n 500.000 geboorten per jaar moeten zijn. Het land vergrijst ook veel sneller dan andere Europese staten, en zelfs de toename door immigratie houdt de bevolking krimp niet tegen.

Voor paus Franciscus is het probleem in de eerste plaats te wijten aan een "cultuur die niet gezinsvriendelijk is, waar vrouwen gedwongen worden om te kiezen tussen carrière en moederschap, omdat de combi van werk en zorg voor het gezin velen te zwaar is".

Meloni zei dat de regering bereid is haar steentje bij te dragen en ook draagmoederschap te willen stimuleren. "We willen dat Italianen terugkeren naar een land waar vader en moeder zijn een sociaal erkende waarde is en geen privéaangelegenheid", zei Meloni. "Een land waarin het hebben van een kind iets moois is, wat geen hindernissen opwerpt maar een verrijking is en persoonlijk geluk brengt". 

De gevolgen van de bevolkingskrimp zijn op alle fronten groot, te beginnen met de economie, waar het moeilijk is om het evenwicht te bewaren tussen het vermogen van het land om de staatsschuld af te betalen en zichzelf te voorzien van een houdbaar pensioenstelsel, waardoor het land gedwongen wordt tot een race tegen de klok.