Volledige compensatie gemeenten na onnodige wissel energiecontract

Gemeenten, onderwijsinstellingen en waterschappen die onder druk van minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) en zijn ministerie hun contract met energieleverancier Gazprom Energy hebben opgezegd worden volledig gecompenseerd tot en met de einddatum van hun oorspronkelijke energiecontract.

Gazprom is een Russisch bedrijf en Jetten besliste vorig jaar dat zo'n 300 gemeenten, scholen, waterschappen en zwembaden hun contract met het bedrijf voortijdig moesten verbreken vanwege de sancties tegen Rusland. Gemeenten moesten daardoor op een overspannen energiemarkt een nieuw contract proberen af te sluiten.

De gemeenten die het lukte om hun energiecontract over te sluiten betaalden daarvoor de hoofdprijs. De gemeente Dordrecht was 3,3 miljoen euro extra kwijt, voor Utrecht was het prijskaartje maar liefst 11 miljoen euro. Later bleek dat het opzeggen van de contracten helemaal niet nodig was geweest omdat de gemeenten een contract hadden met een Nederlandse dochteronderneming, die op zijn beurt weer onder een Duitse dochteronderneming van Gazprom viel. Deze Duitse dochter werd genationaliseerd door de Duitse staat en omgedoopt tot Sefe (Securing Energy For Europe). De Europese Commissie keurde de nationalisatie goed.