Trump: 'verkiezingen 2020 zijn gestolen, ik beloof gratie Capitool bestormers'

Eigenlijk staat Donald Trump op gespannen voet met CNN. Maar de 76-jarige wil volgend jaar weer president van de VS worden. Hij spreekt zelfs met de media waar hij anders van gruwelt. In het interview blijft hij leugens verspreiden over de presidentsverkiezingen van 2020 en bevestigt hij dat hij niets verkeerds heeft gedaan.

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump herhaalde zijn leugen aan het begin van een optreden op CNN dat zijn verkiezingsoverwinning in 2020 van hem was gestolen. "Ik denk dat als je naar de uitslag kijkt, en kijkt naar wat er bij deze verkiezingen heeft plaatsgevonden, je ziet wat er is gebeurd", zei Trump. Volgens de Republikein zijn de presidentsverkiezingen die de Democraat Joe Biden aan de macht brachten, gemanipuleerd. CNN-anker Kaitlan Collins sprak Trump tegen. "Het waren geen vervalste verkiezingen. Het waren geen gestolen verkiezingen", zei ze. Trump bleef bij zijn vaak weerlegde bewering en beschuldigde Collins ervan een politieke agenda na te streven.

Bovendien wil Trump ruim twee jaar na de bestorming van het Amerikaanse Capitool geen excuses aanbieden aan vicepresident Mike Pence, die hij destijds aan de schandpaal heeft genageld. "Hij is een erg aardige man. Hij heeft een fout gemaakt", zei de ex-president. Toen Kaitlan Collins hem vroeg of hij Pence een verontschuldiging verschuldigd was, zei Trump: "Nee, omdat hij iets verkeerds heeft gedaan."

Aanhangers van Trump bestormden op 6 januari 2021 de zetel van het parlement in Washington. Het congres kwam daar bijeen om de verkiezingsoverwinning van Trumps democratische uitdager Joe Biden formeel te bevestigen. De gewelddadige menigte wilde dat voorkomen. Trump had eerder in een toespraak zijn achterban opgehitst door te beweren dat hem door massale verkiezingsfraude een overwinning was ontnomen. Bij de rellen kwamen vijf mensen om het leven.

Op dat moment zat Pence de congressessie voor in zijn rol als vice-president - vanuit juridisch oogpunt een puur ceremoniële taak. Maar Trump had zijn plaatsvervanger eerder publiekelijk opgeroepen om de procedure te blokkeren. Ook zette hij zijn aanhangers expliciet op tegen Pence.

Trump beloofde gratie voor relschoppers die veroordeeld waren voor het bestormen van het Amerikaanse Capitool als hij terugkeerde naar het Witte Huis. "Ik ben geneigd velen van hen gratie te verlenen", zei hij in het CNN-interview. Op de vraag of hij ook gratie wil verlenen aan leden van de extreemrechtse Proud Boys, antwoordde hij ontwijkend: "Ik zou hun zaak moeten bekijken." Maar hij zou wel kunnen zeggen dat men in Washington geen eerlijk proces krijgt.

Burgers die dicht bij de Republikeinen staan of zich niet verbonden voelen met een van beide partijen, mogen vragen stellen tijdens de show, die wordt geleid door Collins. Trump stelt zich kandidaat voor de Republikeinse nominatie voor het presidentschap bij de verkiezingen van 2024 – daarvoor moet hij de voorverkiezingen van zijn partij doorstaan. Het is ongebruikelijk dat Trump op CNN verschijnt, omdat de omroep als vrij liberaal wordt beschouwd en herhaaldelijk wordt aangevallen door de 76-jarige.