Man wil claim indienen na bijwerkingen coronaprik, maar bij wie?

Een Nederlandse man eist een schadevergoeding omdat hij ernstige gezondheidsproblemen kreeg na een coronaprik met het Janssenvaccin in 2021. Er zijn vele ogen gericht op de zaak, omdat het mogelijk de eerste is in een reeks van velen. In Duitsland zijn al soortgelijke zaken gestart. De grote vraag luidt: wie is er verantwoordelijk te stellen voor eventuele bijwerkingen van vaccinatie? Zo meldt Nieuwsuur.

Toen de man werd gevaccineerd met het Janssen-vaccin was hij kerngezond. Kort na de vaccinatie voelde hij tintelingen in zijn benen. Hierna kreeg hij steeds meer moeite met lopen en even later ontwikkelde de man ernstige verlammingsverschijnselen. Na veel onderzoeken en een ziekenhuisopname bleek dat de man myelitis transversa had, een auto-immuunaandoening.

De man wil compensatie, maar wordt van het kastje naar de muur gestuurd. De overheid wijst naar vaccinproducent Janssen, en Janssen wijst naar de overheid. Volgens Ingeborg Haazen, universitair docent aan de Radboud Universiteit en als jurist dé expert op het gebied van aansprakelijkheid na vaccinatieschade is het een raadsel waar de man moet aankloppen.

Volgens Haazen doen de overheid en Janssen zeer geheimzinnig over wat ze hebben afgesproken qua aansprakelijkheid. Ze is van mening dat die afspraken gewoon openbaar moeten zijn. Als je zoveel mensen hebt laten vaccineren, is het eerlijk om inzicht te geven in de gemaakte afspraken.