Pro-Russische nepdemonstranten kaapten ook actie XR bij A12 Den Haag

Een demonstratie van Extinction Rebellion (XR) in Den Haag is gekaapt door pro-Russische nepbetogers. Het gaat om de blokkade van de A12 op 28 januari van dit jaar. Zo meldt WNL.

Rusland zou volgens Internationale media de afgelopen maanden meerdere demonstraties in Europa gekaapt hebben. Tijdens de vaak druk bezochte demonstraties, voor een geheel ander onderwerp dan de oorlog in Oekraïne, namen de Russische nepbetogers cameramensen mee zodat het erop leek dat door heel Europa pro-Russische demonstraties plaatsvonden.

Bewijzen die internationale mediapartners konden evalueren, beschrijven hoe zo'n nepdemonstratie zou moeten werken. De papieren werden gelekt naar het Londense 'Dossier Center', een onderzoekscentrum dat werd gefinancierd door Kremlin-criticus Mikhail Chodorkovski. 

Ook in andere landen zijn nep-demonstranten actief
Twee mannen met sjaals ver over hun gezicht getrokken willen duidelijk niet herkend worden. Op de foto's die een paar weken geleden op sociale netwerken verschenen, strekken beiden hun rechterarm in de Hitlergroet. Aan een hek ernaast hangt een spandoek met daarop de Oekraïense vlag en de slogan in het Engels: "Erdogan, de aardbeving is een grote wraakactie voor de Russische toeristen! Alanya next!" Alanya is een populaire vakantiebestemming in Turkije voor Russische toeristen.

De foto's zouden zijn gemaakt in Parijs en zouden Oekraïense activisten laten zien: op 5 maart rond 8 uur 's ochtends. Er zijn talloze foto's en video's gepubliceerd op Facebook, Telegram, Youtube en TikTok. Op andere beelden is te zien hoe elders in Parijs een kopie van een Turkse vlag zou zijn verbrand. Er zijn ook foto's van graffiti met slogans als "Stop Erdogan", "Alanya Next" of "Stop Islam".

Uiteindelijk was de gekaapte actie in Parijs niet zo effectief. Het uiterlijk van de gemaskerde demonstranten speelde noch in de Franse noch in andere Europese media een rol. De via sociale media-accounts verspreide foto's en teksten bereikten niet zoveel mensen. 

'Instructies hoe een demonstratie gekaapt kan worden'
De 'demonstratieinstructies' zou afkomstig zijn van het Russische veiligheidsapparaat en dit jaar zijn geschreven. Daarin staat omschreven dat vijf gemaskerde mensen moeten deelnemen aan dergelijke provocaties, video-opnamen naar de media moeten sturen en deze moeten verspreiden op sociale netwerken. Er worden ook 'Toegankelijke steden' genoemd waarin dergelijke acties het gewenste effect kunnen bereiken: Parijs, Den Haag, Brussel, Frankfurt am Main.

Turkije provoceren en beïnvloeden
Het lijkt op het script voor een operatie die klaarblijkelijk bedoeld is om conflicten en strijd binnen de NAVO aan te wakkeren. De procedure wordt met grote bezorgdheid gevolgd in de Europese veiligheidsgemeenschap. Dergelijke nepprotesten hebben al hebben meerdere malen plaatsgevonden. Het doel van de zogenaamd anti-Turkse of anti-moslimprotesten van vermeende Oekraïners is blijkbaar bedoeld om de Turkse president Recep Tayyip Erdogan ertoe te brengen de steun aan Oekraïne te verminderen en te voorkomen dat Zweden toetreedt tot de NAVO.

In de instructie worden concrete onderwerpen genoemd. Vermeende Oekraïners zouden provocerend moeten reageren op de aardbeving in Turkije. En daarmee een 'destructief nazi-karakter' van de Oekraïense samenleving onder leiding van Zelenskyy benadrukken.

In januari verbrandde de Zweeds-Deense rechtsextremist Rasmus Paludan niet ver van de Turkse ambassade in Stockholm een exemplaar van de Koran, wat leidde tot protesten in tal van moslimlanden. Paludan had de actie uitgelegd als een protest tegen de islam en de vermeende pogingen van Erdogan om de vrijheid van meningsuiting in Zweden te beïnvloeden. Een woordvoerder van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken sprak van een "walgelijke aanval op ons heilige boek" en riep de Zweedse regering op actie te ondernemen tegen Paludan.

Veiligheidskringen hebben geen aanwijzingen dat Rusland iets te maken had met de acties van Paludan. Maar de Russische geheime dienst lijkt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden. In de voorliggende instructie wordt in ieder geval beschreven hoe verdere spanningen tussen de staten tot stand zouden kunnen komen. Voorgesteld wordt: de vlag van Turkije vertrappelen en een portret van Erdogan in Nederland verbranden. Bovendien zou graffiti die Erdogan beledigt, verspreid moeten worden in alle grote Europese steden.

Westerse inlichtingenfunctionarissen beschouwen deze acties door Rusland als "absoluut plausibel". Onderdeel van de Russische desinformatiestrategie is het gebruiken van bestaande conflicten, zoals tussen Turkije en Duitsland of tussen Turkije en Frankrijk. Een van de instructies getiteld 'Project >Anti-Erdogan<' stelt dat er "momenteel aanzienlijke spanningen" zijn tussen Turkije en de EU-landen.

Training en betaling voor deelname aan protesten
Uit onderzoek van de internationale media blijkt dat sporen van verschillende acties in Europa daadwerkelijk naar Rusland leiden. Een in Rusland woonachtige man, wiens naam bij de redactie van Tagesschau bekend is, zou betrokken zijn bij het organiseren van nep-protesten. 

Naast het delen van beelden van de gekaapte demonstraties lijkt het erop dat hij in de aanloop naar dergelijke acties, bijvoorbeeld op Facebook, ook op zoek was naar mensen die tegen betaling mee wilden doen. Ook identieke borden die gebruikt werden bij kleinere protesten in verschillende landen wijzen op gecoördineerde acties. Desgevraagd ontkende de man alle betrokkenheid en zei dat zijn account was gehackt. Kort na het verzoek werd vervolgens zijn account verwijderd.

Wolfgang Ischinger, voormalig diplomaat en hoofd van de Veiligheidsconferentie van München, ziet redenen voor Moskou om dergelijke protesten te 'misbruiken': Poetin bereikt twee doelen met deze gerichte provocaties. De toetreding van Zweden tot de NAVO zou moeilijker kunnen worden gemaakt. Tegelijkertijd zou de opkomst van anti-moslimsentiment in Europa de conservatieve krachten in Turkije kunnen versterken en daarmee de kansen van Erdogan bij de komende verkiezingen vergroten.

De onlangs gelekte documenten van het Amerikaanse defensieapparaat, geven ook aan hoe Moskou vertrouwt op  het kapen van demonstraties, betaalde demonstranten en zelfs acteurs om politieke getinte protesten te vervalsen. The Pentagon Leaks bevat een rapport van de Amerikaanse inlichtingendienst over geplande protestacties van Moskou om de Republiek Moldavië te destabiliseren.

Volgens dit rapport zou de Wagner-huurlingengroep van plan zijn geweest om 'demonstranten' op te leiden. Deze training voor de namaak demonstranten zou afgelopen in februari in Turkije plaatsvinden. Maar de Turkse geheime dienst hield het tegen.