Negen doden bij schietpartij Dallas, Biden roept op tot strengere wapenwetgeving

Bij een schietpartij in een winkelcentrum in Dallas, Texas zijn zaterdag negen doden gevallen. Een van hen is de schutter, die dood werd geschoten door de politie. Er zijn zeven gewonden, drie van hen verkeren in kritieke toestand.

Update 8 mei 01.30 uur: Volgens berichten in de media was de vermeende schutter een 33-jarige man. De Washington Post en de Wall Street Journal meldden dat de man in een nabijgelegen hotel verbleef en meerdere wapens bij zich had tijdens de aanval. In het hotel is meer munitie gevonden. De rechercheurs volgen onder meer aanwijzingen van een mogelijke rechts-extremistische achtergrond, melden beide kranten. Het onderzoek is echter nog pril en het motief van de dader is nog niet duidelijk. 

De Amerikaanse president Joe Biden maakte zondag bekend dat er onder de dodelijke slachtoffers kinderen zijn. Exacte details over de slachtoffers waren aanvankelijk niet bekend, evenmin als over de achtergrond van het misdrijf. De lokale autoriteiten gaven aanvankelijk weinig informatie. 

Biden schreef in zijn verklaring dat de aanvaller onschuldige mensen neerschoot "in tactische uitrusting en met een AR-15 aanvalsgeweer". Alleen al dit jaar zijn er in de Verenigde Staten al tientallen moordpartijen en dodelijke schietpartijen geweest. "De belangrijkste doodsoorzaak voor Amerikaanse kinderen is wapengeweld", klaagde hij. 

Opnieuw riep Biden de Republikeinen in het Congres op om hun blokkade tegen de aanscherping van de wapenwetten in het land op te geven en een verbod op bijvoorbeeld aanvalsgeweren toe te staan. "De Republikeinse leden van het Congres kunnen deze epidemie van geweld niet langer van zich afschudden", zei de president. Gedachten en gebeden sturen naar de getroffen families op Twitter is niet voldoende.

Eerdere berichtgeving: De aanvaller opende 's middags het vuur in het winkelcentrum in Allen, een voorstad van Dallas. Er brak paniek uit in het winkelcentrum, waar op dat moment veel klanten hun weekendinkopen deden.

Volgens politiechef Harvey was een agent in het winkelcentrum aanwezig voor een andere zaak toen er rond 15.30 uur (lokale tijd, 22.30 uur CEST) geweerschoten werden gehoord. De agent "hoorde geweerschoten, ging naar het geweervuur toe, en heeft de schutter geneutraliseerd", zei Harvey. De agent belde vervolgens de hulpdiensten.

Op videobeelden uitgezonden door CNN was te zien hoe de schutter op de parkeerplaats van het winkelcentrum uit een auto stapte en het vuur opende. De autoriteiten gaven aanvankelijk geen informatie over de identiteit van de aanvaller. Zijn lichaam werd samen met zes anderen ter plaatse gevonden toen er meer agenten arriveerden.

Brandweercommandant Jonathan Boyd van Allen zei dat twee mensen in het ziekenhuis aan hun verwondingen zijn overleden. Drie mensen worden nog geopereerd, vier zijn er in een 'stabiele' toestand. Een ziekenhuismedewerker vertelde NBC News dat een vijfjarig kind tot slachtoffers behoort.

De gouverneur van Texas, Greg Abbott, noemde de schietpartij een 'onuitsprekelijke tragedie'. Een functionaris van het Witte Huis zei dat de Amerikaanse president Joe Biden op de hoogte was gebracht van de schietpartij. "Allen is een trotse en veilige stad, wat het zinloze geweld van vandaag des te schokkender maakt", zei burgemeester Ken Fulk. Hij prees de hulpdiensten voor hun "snelle reactie".

Chaos voor het winkelcentrum
De autoriteiten gingen aanvankelijk uit van een mogelijke tweede schutter. Politieagenten kamden winkels uit in het uitgestrekte winkelcentrum. Op foto's en videobeelden die met drones zijn gemaakt, is te zien hoe winkelbezoekers en medewerkers zich angstig naar de parkeerplaatsen haasten. Harvey zei later dat de politie dacht dat de schutter in zijn eentje heeft gehandeld.

Jaynal Pervez, een vader die erheen snelde na een telefoontje van zijn dochter uit het winkelcentrum, zei tegen CNN: "Nergens is het veilig. Ik weet niet meer wat ik moet doen." Pervez vertelde later aan CBS dat er chaotische taferelen hadden plaatsgevonden op de parkeerplaats. "Schoenen slingerden rond, mobiele telefoons van mensen lagen op straat."

In de Verenigde Staten zijn er herhaaldelijk schietpartijen waarbij veel gewonden en doden vallen. Het land heeft meer wapens dan mensen. In 2021 stierven ongeveer 49.000 mensen door het gebruik van vuurwapens, vergeleken met 45.000 in 2020.

Volgens de Gun Violence Archive-website zijn er dit jaar meer dan 195 vuurwapenincidenten geweest, waarbij vier of meer mensen gewond of gedood zijn.