Zelenskyy maakt diepe indruk in Nederland, ook kritiek op datum van bezoek

Het bezoek van Zelenskyy aan ons land en zijn toespraak vandaag heeft voor de nodige commotie gezorgd. Velen waren diep onder de indruk van zijn verschijning en ontvingen hem met een luid applaus. Anderen spraken van te voren al hun afkeur uit, onder meer Kamerleden Caroline van der Plas en Geert Wilders zijn van mening dat 4 mei moet draaien om Nederlandse oorlogsslachtoffers, niet om die uit Oekraïne. Op hun berichten op social media kwam erg veel kritiek. 

De bijeenkomst van Zelensky met Kamerleden stond vanmorgen voor 11.00 uur gepland maar is verplaatst op aandringen van Kamervoorzitter Vera Bergkamp. De bijeenkomst was anders samengevallen met de herdenking in de Tweede Kamer bij de Erelijst van gevallenen van de Tweede Wereldoorlog. Dat was voor veel Kamerleden niet acceptabel. Het programma is na het protest van Bergkamp omgegooid. Zelensky werd al om 09.00 uur ontvangen in de Eerste Kamer.

In het congrescentrum World Forum in Den Haag gaf Zelenskyy om 11.00 uur een toespraak met als titel: 'Geen vrede zonder gerechtigheid'. Hij werd voorafgegaan door minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra. De Oekraïense president vroeg in zijn speech opnieuw om een speciaal Oekraïne-tribunaal om Russische leiders, waaronder president Poetin, te berechten voor de oorlog in zijn land. Hij maakt de vergelijking met het Neurenberg-tribunaal, waar de verantwoordelijken van de Tweede Wereldoorlog terecht stonden.  In Den Haag is het Internationaal Strafhof (ICC) gevestigd  wat optreedt tegen oorlogsmisdaden. Maar een inval door een land in een ander land kan niet worden vervolgd door het ICC, ze kunnen alleen kijken naar eventuele genocide in Oekraïne.

Rusland erkent de ICC niet. De VS en Oekraïne willen daarom zo'n 'agressietribunaal', maar dat is nog onderwerp van discussie. Het oprichten van zo'n tribunaal  zou via de Verenigde Naties niet mogelijk zijn omdat Rusland dat zou blokkeren. Nederland heeft al wel gezegd zo'n speciaal tribunaal te willen huisvesten.

Vanmiddag heeft Zelenskyy in het Catshuis gesproken met Mark Rutte en de Belgische premier Alexander de Croo. Na het Catshuis heeft Zelenskyy een bezoek gebracht aan Huis ten Bosch waar hij een gesprek heeft gehad met koning Willem-Alexander.

Zelenskyy bracht hierna bezoek op de militaire basis in Soesterberg. Hij werd daar ontvangen door minister van Defensie Kajsa Ollongren en premier Mark Rutte. Er stonden een kleine tweehonderd mensen op Zelensky te wachten, onder wie enkele tientallen landgenoten. De president sprak met Oekraïners die op het slagveld gewond zijn geraakt en hier in Nederland worden verzorgd, ook sprak hij met militairen die door Nederland worden getraind.