Staatssecretaris Heijnen: Europa moet meer doen tegen microplastics

Microplastics komen overal in onze omgeving terecht en belanden zelfs in het menselijk lichaam. Daar horen ze niet thuis.

Daarom heeft staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) de Europese Commissie opgeroepen om met ambitieuzere maatregelen te komen om milieuvervuiling van microplastics te beperken en te voorkomen. De Nederlandse oproep wordt gesteund door onder andere Duitsland en Frankrijk.

In 2030 moeten landen binnen de Europese Unie 30% minder microplastics uitstoten. Nederland steunt deze doelstelling maar vindt tegelijkertijd dat er Europese bindende maatregelen nodig zijn om deze daadwerkelijk te halen.

Actie nodig op drie fronten
In haar brief aan de Europese Commissie schrijft staatssecretaris Heijnen dat er op drie fronten actie nodig is om de ambitie te behalen. Ten eerste moet er meer worden gedaan om te voorkomen dat microplastics in de natuur terechtkomen, door de bronnen aan te pakken met Europese wet- en regelgeving. Dat is nodig zodat er een Europees gelijk speelveld ontstaat. Daarnaast is het nodig om de meet- en monitoringsmethoden van microplastics in Europa gelijk te trekken. Tot slot is er behoefte aan meer onderzoek naar bijvoorbeeld de samenstelling en eigenschappen van microplastics en de precieze effecten ervan op de gezondheid van mens en milieu.

Staatsecretaris Heijnen: “Ik ben bezorgd over microplastics en de mogelijke effecten daarvan op mens en milieu. Steeds meer onderzoeken wijzen erop dat microplastics schadelijk kunnen zijn. Nederland werkt daarom hard aan het beperken en voorkomen van microplastics in het milieu, maar uiteindelijk zijn Europese, regels nodig om de vervuiling samen aan te pakken. Gelukkig zien andere landen het ook zo en kunnen we zo samen stappen zetten om onze doelstellingen te halen.”

Zorgen voor de gezondheid van mens en milieu
Microplastics zijn kleine deeltjes plastic die overal in onze omgeving terechtkomen door slijtage van bijvoorbeeld autobanden en textiel of doordat ze bewust aan producten zoals nagellak worden toegevoegd. Ze komen terecht in water, bodem en lucht. De microplastics hopen zich op in ecosystemen en voedselketens en zijn ook gevonden in het menselijk lichaam.

Het kabinet treft uit voorzorg maatregelen om de uitstoot van microplastics te voorkomen en terug te dringen. Bijvoorbeeld met maatregelen om plastic zwerfafval in het milieu te verminderen en met bewustwordingscampagnes om de autoband op spanning te hebben zodat er minder microplastics vrijkomen.