Zelenskyy: 'We wachten niet op alle beloofde wapens om offensief te starten'

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy heeft aangekondigd dat het verwachte voorjaarsoffensief tegen Rusland zal beginnen zonder een deel van de wapens die al door westerse landen zijn toegezegd. "Ik had heel graag willen wachten op alles wat beloofd was", zei Zelenskyy in een interview met journalisten uit Scandinavië. Maar het duurt te lang, we moeten rekening houden met de weeromstandigheden.

Oekraïne hoopt zo snel mogelijk gevechtsvliegtuigen uit NAVO-landen te ontvangen. Maar het offensief zal hier niet op wachten, zei Zelenskyy. Anders zou Rusland tot de conclusie kunnen komen dat ze pas een Oekraïense opmars kunnen verwachten als de piloten over een paar maanden  hun training op de machines hebben afgerond volgens Zelenskyy.

Volgens het hoofd van de Wagner-huurlingengroep, Yevgeny Prigozhin, zou het verwachte tegenoffensief van Oekraïne een "tragedie" voor Rusland kunnen worden. In een gepubliceerd interview met de Russische militaire blogger Semyon Pegov zei Prigozhin dat hij verwachtte dat het tegenoffensief van Oekraïne medio mei zou beginnen. "Dit tegenoffensief zou een tragedie kunnen worden voor ons land", voegde hij eraan toe.

Prigozhin klaagde opnieuw over onvoldoende aanvoer van munitie voor zijn huurlingen in Oekraïne. "We hebben maar 10 tot 15 procent van de granaten die we nodig hebben", zei de Wagner-baas. Hij gaf opnieuw de schuld aan de Russische legerleiding. Prigozhin is een bondgenoot van Vladimir Poetin, maar is verwikkeld in een machtsstrijd met het Russische ministerie van Defensie en het Russische leger.