Intimidatie uitzendkrachten rond stakingen bij Albert Heijn

Uitzendkrachten die werken bij de distributiecentra van Albert Heijn worden door hun uitzendbureau geïntimideerd en bedreigd, omdat ze staken voor betere arbeidsvoorwaarden. De FNV wil dat deze ontoelaatbare praktijken per direct stoppen. De vakbond en werkgever zitten in een cao-conflict waardoor medewerkers van de distributiecentra van Albert Heijn sinds vorige week zondag het werk neerlegden.

De meldingen van uitzendkrachten die door leidinggevenden onder druk worden gezet om niet te staken en door te werken, stromen sinds de eerste stakingsdag afgelopen zondag binnen bij de FNV. Op locaties verdeeld over het hele land krijgen mensen te horen dat er consequenties volgen als ze wel staken, dat varieert van een slechter werkrooster tot aan ontslag. De voornamelijk Poolse uitzendkrachten worden gebeld of zelfs in hun woning opgezocht door hun uitzendbureau. Sommigen krijgen te horen dat de staking niet gaat over hun arbeidsvoorwaarden, terwijl dat wel het geval is. Vaker nog volgen er bedreigingen: wie staakt kan zijn spullen pakken en wegwezen of moet het voorlopig stellen met minder of slechter betaald werk.

Onacceptabel
Shefania Sewbaks, bestuurder FNV Handel: "Dit is volstrekt onacceptabel. Het stakingsrecht geldt ook voor uitzendkrachten en zij hebben alle recht om ook te staken, want deze cao is er ook voor hen. We hebben eerder meegemaakt dat uitzendbureaus medewerkers intimideren. In dit geval gaat het met name om uitzendbureau Otto. We eisen dat Albert Heijn hier keihard tegen optreedt."

Gesprek
Vrijdag zou een gesprek plaatsvinden tussen het uitzendbureau en FNV. Dat gesprek was al ingepland voordat de stakingen uitbraken en zou gaan over andere problemen en misstanden. Vrijdag heeft FNV Otto geïnformeerd dat tijdens het gesprek ook de intimidatiepraktijken besproken moesten worden. Hier was het uitzendbureau niet toe bereid. Zo'n gesprek zou op zijn vroegst op maandag kunnen in aanwezigheid van de directeur.

Daarom heeft FNV schriftelijk een lijst met alle klachten met het uitzendbureau gedeeld. FNV eist dat de leidinggevenden die stakers intimideren uit hun functie worden gezet en dat het uitzendbureau excuses doet aan alle medewerkers.

In woning opgezocht
Een uitzendkracht laat weten: "Ze halen alles uit de kast om er voor te zorgen dat wij niet meedoen aan de staking. We worden zelfs in onze woning opgezocht. Maar ik laat me niet gek maken. Ik zie ook om me heen dat andere uitzendkrachten bij Albert Heijn alleen maar bozer worden. Steeds meer mensen willen meedoen aan de stakingen. Wij hebben daar gewoon recht op."

Wanpraktijken
FNV roept Albert Heijn op om op te treden tegen uitzendbureaus die aan deze wanpraktijken meedoen en daarmee het stakingsrecht schenden. Verder vraagt de vakbond de Arbeidsinspectie om de misstanden te onderzoeken.

Staking gaat door
Het personeel van de distributiecentra van Albert Heijn gaan komende week door met staken, aldus vakbond FNV. Er zouden meer medewerkers bereid zijn om deel te nemen aan de werkonderbrekingen, onder wie parttimers en uitzendkrachten. Dit houdt in dat ook de komende week er lege schappen zullen zijn in sommige filialen van Albert Heijn.