Afghaanse vrouwen demonstreren tegen erkenning Taliban

Een groep Afghaanse vrouwen protesteerde zaterdag in Kabul en trotseerde het harde optreden tegen afwijkende meningen om buitenlandse naties aan te sporen de Taliban-regering niet formeel te erkennen in de aanloop naar een top van de Verenigde Naties volgende week. 

Demonstrerende vrouwen worden steeds uit elkaar gedreven door veiligheidstroepen die in de lucht schoten

Kleine groepen vrouwen zijn echter doorgegaan met het organiseren van demonstraties. Ongeveer 25 vrouwen marcheerden zaterdag door een woonwijk van de stad voorafgaand aan de top in Doha die volgens de VN een 'duurzame weg vooruit' voor Afghanistan zal bespreken. "Erkenning van de Taliban –is een schending van de rechten van de vrouw", scandeerden de vrouwen tijdens de mars, die niet langer dan 10 minuten duurde. 

De groep Afghaanse vrouwen demonstreerde om buitenlandse naties aan te sporen de Taliban-regering niet formeel te erkennen in de aanloop naar een top van de Verenigde Naties volgende week.

Geen enkel land heeft de huidige Taliban-regering als legitiem erkend sinds ze weer aan de macht kwamen nadat de Verenigde Staten in 2021 hun troepen uit Afghanistan teruggetrokken.

Een eerdere Taliban-regering die regeerde van 1996 tot 2001 werd slechts formeel erkend door drie landen: Pakistan, de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië.

Diplomaten, ngo's en hulporganisaties zijn diep verdeeld over de kwestie.

Sommigen geloven dat de internationale gemeenschap de Taliban zou kunnen overhalen om de rechten van vrouwen te herstellen door een vooruitzicht op erkenning voor te houden. 

Anderen zeggen dat zelfs het bespreken ervan de Taliban-regering enige legitimiteit geeft terwijl ze vrouwen uit het openbare leven werken.