Gevaarlijke Aziatische hoornaar rukt op in Nederland

De Aziatische hoornaar is een gevaarlijke wesp. Voor andere insecten, honingbijen, maar ook voor de mens. "Aan één steek ga je echt niet zomaar dood. Maar ze zijn vaak met honderden tegelijk," waarschuwt hobby-imker Leontine Uijthof uit Hengelo bij RTV Oost

De Aziatische hoornaar komt van nature voor in Zuidoost-Azië. In 2005 werden de eerste exemplaren in Europa waargenomen op Frans grondgebied. Vermoedelijk werden enkele overwinterende hoornaars met een vracht Chinees aardewerk het land binnengebracht. In 2017 werd het eerste nest op Schouwen-Duiveland aangetroffen. 

Doordat de Aziatische hoornaar op insecten jaagt, heeft ze een potentiële impact op de biodiversiteit. Vooral bijen en libellen worden gepredeerd door deze uitheemse hoornaar. De soort gaat heel effectief te werk, waardoor ze op korte tijd een sterke populatiereductie van inheemse insectenpopulaties kan veroorzaken.

Naast een impact op de biodiversiteit, zorgt de Aziatische hoornaar ook voor een negatieve impact op de imkerij door op bijen te jagen. Enerzijds kunnen ze bijenpopulaties reduceren door predatie, anderzijds zorgen ze er tijdens de jacht rond bijennesten voor dat de bijen minder uitvliegen en dus minder bestuiven.

Bovendien is de soort ook in Europa drager van het Moku-virus, dat op bijen kan worden overgedragen. De Aziatische hoornaar kan lokaal ook fruitteelten aantasten. Ook de mens kan hinder door de Aziatische hoornaar ondervinden. Hoewel de soort tegenover mensen weinig agressief is, zijn de steken pijnlijk en potentieel gevaarlijk voor mensen die allergische reacties vertonen op bijen- of wespensteken. Daarnaast kan de soort ook tot overlast leiden als de nesten dichtbij of in bebouwing worden gevormd.

De kans dat iemand door een hoornaar wordt gestoken, is veel kleiner dan het risico door een gewone wesp te worden gestoken. Hoornaars komen namelijk niet af op zoetigheid en eten. De Aziatische hoornaar is groter dan de gewone limonadewesp die we allemaal kennen, maar kleiner dan de Europese hoornaar. Hoornaars zijn dus niet de enorm grote monsterwespen waarvoor ze vaak worden uitgemaakt.

Bekijk hier hoe u een Aziatische hoornaar en zijn nest snel herkent, en lees wat u kunt doen als u een Aziatische hoornaar ziet vliegen.