Ook KOZP-voorman Mitchell Esajas geridderd door Halsema

Mitchell Esajas, een van de voormannen van Kick Out Zwarte Piet, heeft vandaag een koninklijke onderscheiding gekregen uit handen van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Esajas is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zo melden WNL en AT5.

Hij ontving de onderscheiding tijdens een bijeenkomst in het Concertgebouw in de hoofdstad, hier werden aan 37 andere Amsterdammers een koninklijke onderscheiding uitgedeeld. Onder hen meer bekende namen zoals Arendo Joustra, hoofdredacteur van Elsevier Weekblad en schrijver Gerbrand Bakker.

De meesten, 33 in totaal, waren persoonlijk aanwezig in het Concertgebouw om het lintje opgespeld te krijgen door burgemeester Femke Halsema. Vrienden en bekenden hadden hen met smoezen daarheen gelokt. Vijf afwezigen zijn vooraf gebeld door de burgemeester met het heugelijke nieuws.

Een benoeming in de Orde van Oranje Nassau is voor mensen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de samenleving of iets uitzonderlijks hebben gepresteerd. Zoals Gerbrand Bakker, één van Nederlands meest succesvolle schrijvers. De antropoloog Esajas krijgt het lintje "voor verdiensten op het terrein van diversiteit en inclusie en de bestrijding van discriminatie en racisme", aldus de Kanselarij der Nederlandse Orden, die over de onderscheidingen gaat. Hij richtte in 2011 The Black Archives op, een historisch archief gericht op zwarte en niet-westerse geschiedenis. Met Kick Out Zwarte Piet demonstreert Esajas al jaren tegen de figuur Zwarte Piet.Ook Arendo Joustra, de hoofdredacteur van Elsevier Weekblad, en Jacques van den Broek, ex-directeur van Randstad, konden zich verheugen op een onderscheiding.

Meestal wordt een onderscheidinggegeven voor een jarenlange inzet voor sport- en buurtverenigingen en ander soort vrijwilligerswerk. De Orde van Oranje Nassau bestaat uit zes zogeheten graden. Vanaf vandaag mogen twintig Amsterdammers zich Lid in de Orde van Oranje Nassau noemen. Zestien anderen werden er Ridder, één graad hoger. En twee gehuldigden - Bakker en Van den Broek - werden officier.

In totaal krijgen zo'n 2850 mensen vandaag een lintje tijdens de jaarlijkse lintjesregen voor Koningsdag.