UvA stelt onderzoeker Laurens Buijs op non-actief wegens beledigen collega's

De Universiteit van Amsterdam (UvA) doet afstand van de uitspraken van Laurens Buijs over zijn collega's en andere wetenschappers en zet hem op non-actief. Op social media zette Buijs UvA-collega's en wetenschappers weg als 'monsters', 'extremisten', 'corrupt' en 'levensgevaarlijk'. Zo meldt AT5.

Buijs is onderzoeker en gaf les bij de studie Interdisciplinaire sociale wetenschappen. Volgens de UvA stuurde de onderzoeker berichten met dreigende, eisende en beschuldigde inhoud aan zijn collega's via mail, Teams of Whatsapp.

De UvA geeft aan dat er meerdere pogingen zijn geweest om met Buijs in gesprek te gaan en hem aan te spreken op zijn gedrag. "Helaas heeft dat geen resultaat gehad", aldus de Uva. De universiteit heeft in het kader van een veilige werkomgeving en de veiligheid van wetenschappers besloten om Buijs op non-actief te zetten.

Klokkenluider
Buijs heeft eind vorig jaar bij de universiteit een melding gedaan binnen de 'klokkenluidersregeling'. Hij heeft vaker over het bestuur van de UvA geschreven. Er is volgens hem sprake van 'ernstige institutionele misstanden'. Via Twitter reageert Buijs op het besluit van de universiteit.

Volgens de UvA is er geen verband tussen zijn melding en het besluit om hem op non-actief te zetten. Zijn melding wordt door een onafhankelijke commissie onderzocht.