EU: Russisch voorzitterschap van VN-Veiligheidsraad 'wrang'

Voorafgaand aan een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad onder voorzitterschap van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov hebben de EU-landen duidelijke kritiek geuit. Door dit debat te plannen, probeert Rusland zichzelf af te schilderen als een verdediger van het VN-Handvest en multilateralisme. "Niets is minder waar. Het is wrang", zei Olof Skoog, ambassadeur van de Europese Unie bij de Verenigde Naties, in New York. Iedereen weet dat Rusland de basisregels van de Verenigde Naties schendt door oorlog te voeren in Oekraïne.

De bijeenkomst van het machtigste VN-orgaan was door Rusland gepland met het oog op zijn voorzitterschap van de Raad. Met betrekking tot de Russische aanvalsoorlog in Oekraïne werd de sessie getiteld 'Effectief multilateralisme door de beginselen van het Handvest van de Verenigde Naties te verdedigen' door veel landen gezien als een provocatie. Moskou klaagde op zijn beurt dat de VS geen visa afgeven aan Russische journalisten om Lavrov te vergezellen naar New York.

De 'Oekraïne-kwestie' kan niet los worden gezien van geopolitieke ontwikkelingen, waarbij de NAVO jarenlang de veiligheid van Rusland in de regio bedreigt, stelde Lavrov tijdens de vergadering van de VN-Veiligheidsraad in New York. "Het gaat erom hoe internationale betrekkingen in de toekomst vorm zullen krijgen: of door een solide overeenstemming op te bouwen op basis van een belangenafweging, of door de suprematie van Washington agressief en grillig te pushen", zei Lavrov.