NVWA neemt beschermde dieren in beslag op curiosamarkt

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maakt proces-verbaal op tegen 4 handelaren op een curiosamarkt in de provincie Brabant. Zij boden zondag 23 april onder andere opgezette beschermde dieren en beschermde dieren op sterk water te koop aan, maar konden niet aantonen dat zij die dieren legaal in hun bezit hadden gekregen. NVWA-inspecteurs namen in totaal 12 dieren en voorwerpen in beslag.

Op de markt boden handelaren allerlei 'curiosa' aan. Tussen de koopwaar troffen inspecteurs diverse opgezette beschermde dieren aan, zoals een bosuil, een sperwer, een cobra en een Ambonese doosschildpad. De verkopers konden de legale herkomst ervan niet aantonen. Hetzelfde gold voor een aantal beschermde dieren op sterk water: een python, een baby madagaskardaggekko, en 4 doornstaartagamen. Daarnaast stuitten inspecteurs op een dode Europese kanarie en een schedel van een Griekse landschildpad. Ook deze dieren zijn beschermd.

Documenten nodig
De handel in (voorwerpen afkomstig van) beschermde planten en dieren is aan strenge regels gebonden. Er zijn vaak documenten nodig om aan te tonen dat de dieren of voorwerpen legaal zijn verkregen. Bij 4 stands konden verkopers dat niet aantonen. Daarom hebben NVWA-inspecteurs koopwaar in beslag genomen. Ook maken zij proces-verbaal op tegen de handelaren.