Unicef waarschuwt voor teruglopend vaccineren van kinderen

De Verenigde Naties hebben een wereldwijd ‘rood alarm’ afgegeven over de teruglopende vaccinaties bij kinderen en zeggen dat miljoenen kinderen hierdoor onnodig risico lopen op levensbedreigende ziekten. Als gevolg van verkeerde informatie en desinformatie over vaccineren tijdens de coronapandemie en het daarop ontstane 'weerstand' tegen vaccineren is wereldwijde deelname aan vaccinatiecampagnes voor kinderen fors teruggelopen, aldus UNICEF. 

Volgens het State of the World's Children-rapport van UNICEF is er dringend actie nodig. "In de afgelopen drie jaar zijn meer dan tien jaar moeizame vooruitgang op het gebied van immunisatie bij kinderen uitgehold", zegt Catherine Russell, uitvoerend directeur van UNICEF.

Het rapport stelt dat van 2010 tot 2021 het aantal kinderen in de wereld dat geen vaccinaties tegen kinderziekten heeft gekregen, is gestegen van 15,4 miljoen naar 18,2 miljoen, wat betekent dat 1 op de 5 kinderen niet is gevaccineerd, waardoor ze geen bescherming hebben tegen mazelen en andere ziekten. dodelijke infecties.

UNICEF schat dat de vaccins elk jaar 4,4 miljoen levens redden. Het rapport geeft aan dat tussen 2019 en 2021 zo'n 67 miljoen kinderen geen of slechts enkele vaccins hebben ontvangen. Dit heeft geleid tot een verdubbeling van het aantal gevallen van mazelen tussen 2021 en 2022 en een jaarlijkse toename van het aantal gevallen van polio met 16%, wat met vaccins had kunnen worden voorkomen.