Lancering Starship gelukt, maar raket ontploft tijdens testvlucht

Het ruimtevaartbedrijf SpaceX wil vanmiddag een nieuwe poging wagen om de grootste raket uit de ruimtegeschiedenis in een baan om de aarde te brengen. De eerste poging afgelopen maandag mislukte door een defecte klep.

De 'Starship' moet in de toekomst missies naar de maan en Mars mogelijk maken. Het is zo ontworpen dat het ruimtevaartuig en de raket na terugkeer op aarde kunnen worden hergebruikt. De 'Starship' is in totaal 120 meter lang. Het moet ruim honderd ton vracht kunnen vervoeren en plaats bieden aan zo'n honderd mensen. Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA heeft SpaceX gecontracteerd voor zijn maanlandingsproject Artemis. 

Update 17.10 uur: De onbemande Starship-raket van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX explodeerde tijdens zijn eerste testvlucht. De grootste en krachtigste raket ooit gebouwd werd met succes gelanceerd vanaf de SpaceX-ruimtehaven Starbase in de Amerikaanse staat Texas. De raket ontplofte iets meer dan drie minuten na de lancering. Op dit punt zou de eerste trap van de voortstuwing zich moeten hebben losgemaakt van de Starship-spaceshuttle. Het bedrijf zelf beoordeelde de explosie niet als een mislukking. Een eerste verklaring luidde: "Succes in een test als deze hangt af van wat we leren, en de test van vandaag zal ons helpen de betrouwbaarheid van 'Starship' te verbeteren." Het team gaat de data evalueren en toewerken naar een volgende start. 

De ontploffing is op ca 53.20 min zichtbaar: