Verpleegkundige (30) aangehouden wegens 24 verdachte corona-sterfgevallen

Op maandag 17 april is een 30-jarige man uit de gemeente Noordenveld aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het overlijden van patiënten in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA) ten tijde van de coronapandemie. De aangehouden verdachte was in die periode als verpleegkundige werkzaam in dit ziekenhuis.

De verdachte wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Aan hem zijn beperkingen opgelegd. Dat betekent dat hij voorlopig alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

Strafrechtelijk onderzoek
De aanhouding vloeit voort uit een strafrechtelijk onderzoek dat de politie en het Openbaar Ministerie in Noord-Nederland zijn gestart naar aanleiding van een aangifte door het WZA bij de politie. Het verdere onderzoek moet uitwijzen wat er precies is gebeurd. Dit vraagt grote zorgvuldigheid. Politie en OM begrijpen dat dit bericht vragen oproept. Vanwege de aan verdachte opgelegde beperkingen kunnen we op dit moment echter niet meer informatie delen. Daarnaast zou dit het onderzoek kunnen schaden. Direct betrokkenen zijn door de politie geïnformeerd.

Volgens de Stentor wordt de verpleegkundige ervan verdacht betrokken te zijn bij het overlijden van meerdere coronapatiënten in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, waar hij werkte. Volgens een nabestaande van een van de overledenen draait het onderzoek om 24 sterfgevallen.

Het Wilhelmina Ziekenhuis heeft een document met vragen en antwoorden over de kwestie online gepubliceerd.

Vragen over de aanhouding van een WZA-medewerker
 Om welke strafbare gedragingen gaat het?
o De politie heeft een medewerker aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het overlijden van patiënten uit het WZA ten tijde van de coronapandemie. Het onderzoek moet uitwijzen of er sprake is van strafbaarheid en hoe en wanneer dat dan heeft plaatsgevonden.

 Op welke afdeling werkte deze medewerker? / Wat is de naam van de aangehouden medewerker? / Zijn er eerder meldingen geweest rondom deze medewerker? / Wat is de functie van de aangehouden medewerker?
o We kunnen alleen zeggen dat het om een verpleegkundige gaat. Uit privacy-overwegingen mogen we daar geen verdere uitspraken over doen.

 Hoe is dit nieuws aan het licht gekomen?
o Er is bij onze raad van bestuur een melding binnengekomen over een mogelijk strafbaar feit, gepleegd door een van onze medewerkers. We waarderen het dat de melder zorgen en informatie met ons heeft gedeeld, zodat wij stappen konden ondernemen.

 Hoe heeft dit kunnen gebeuren?
o Dat is een heel logische vraag, waar we nog geen antwoord op hebben. Het gaat hier om een verdenking, waarbij ons nog niet duidelijk is wat er precies is gebeurd en hoe dat dan gebeurd zou zijn. Als het strafrechtelijk onderzoek aanleiding geeft tot het aanpassen van onze protocollen en werkwijzen dan laten we dat uiteraard niet na.

 Wanneer zouden de strafbare gedragingen gepleegd zijn?
o Dat hebben we op dit moment nog niet volledig helder. Het onderzoek richt zich op de periode van de coronapandemie (maart 2020 – mei 2022).

 Waarom ben ik als patiënt/nabestaande niet actief geïnformeerd, maar moet ik het nieuws uit de media vernemen?
o Vanuit onderzoeksbelang is het de politie die in eerste instantie contact opneemt met de direct betrokkenen. Pas daarna nemen wij als ziekenhuis contact op.

 Is het mogelijk dat mijn overleden naaste door deze medewerker om het leven is gebracht?
o Daar kunnen we in deze fase geen helderheid over geven. Als u wilt weten of het overlijden van uw naaste onderdeel uitmaakt van het strafrechtelijk onderzoek, dan kunt u contact opnemen met de politie Noord-Nederland via 0900-8844. Wij hebben op dit moment geen zicht op welke patiënten wel of niet onderdeel uitmaken van het strafrechtelijk onderzoek.

 Loop ik gezondheidsrisico’s door de strafbare gedragingen?
o Het gaat hier om een ernstige verdenking van een individuele medewerker. U kunt ervan op aan dat onze 1800 medewerkers zich dagelijks met hart en ziel inzetten om de best mogelijke zorg te leveren.

 Zijn er andere medewerkers betrokken?
o Het gaat om een ernstige verdenking tegen een individuele medewerker.

 Welke maatregelen worden genomen zodat ik en andere patiënten beschermd worden?
o De betrokken medewerker is direct op non-actief gesteld. Ook heeft het ziekenhuis aangifte gedaan bij de politie en melding gemaakt bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

 Komt de medewerker nog weer aan het werk in het ziekenhuis of bij een andere zorginstelling?
o Het WZA heeft deze medewerker op non-actief gesteld. De politie heeft de medewerker aangehouden en hij zit vast voor verhoor. We wachten eerst het onderzoek af, voordat we eventuele vervolgstappen bepalen.

 Wanneer kan ik meer informatie verwachten?
o Dat is lastig te voorspellen. Zodra mogelijk komen we met aanvullende informatie naar buiten.

 Word ik rechtstreeks door het ziekenhuis geïnformeerd bij ontwikkelingen?
o U kunt hiervoor het beste onze website in de gaten houden.

 Wat zijn de gevolgen voor het ziekenhuis als de strafbare gedragingen worden bewezen?
o Daar willen en kunnen we op dit moment nog niet op vooruit lopen. We wachten eerst de resultaten van het onderzoek af.

 Wat zijn de gevolgen voor de medewerker als de strafbare gedragingen worden bewezen?
o Daar willen en kunnen we op dit moment nog niet op vooruit lopen. We wachten eerst de resultaten van het onderzoek af.

 Wat zijn de gevolgen voor mij als patiënt als de strafbare gedragingen worden bewezen?
o Dat kunnen we op dit moment nog niet aangeven. We zijn daarvoor afhankelijk van de resultaten van het onderzoek.

 Wat zijn de gevolgen voor mij als nabestaande als de strafbare gedragingen worden bewezen?
o Dat kunnen we op dit moment nog niet aangeven. We zijn daarvoor afhankelijk van de resultaten van het onderzoek.

 Beschermt het ziekenhuis mijn privacy tijdens het onderzoek en eventuele gerechtelijke procedures? Zo ja, hoe dan?
o Als patiënt hebt u er recht op dat er vertrouwelijk wordt omgegaan met uw gegevens. Ook als uw gegevens in het kader van het onderzoek bij de politie terechtkomen, dan wordt daar zorgvuldig mee omgegaan.

 Begrijpt u dat dit nieuws enorme impact heeft, bovenop het verdriet dat we hebben van het verlies van een naaste?
o Het is ons volstrekt helder dat dit nieuws veel impact kan hebben. Wij zijn er zelf ook enorm van geschrokken. Tegelijkertijd moeten we niet op de zaken vooruitlopen en de resultaten van het politieonderzoek afwachten.

 Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn ervaringen worden gehoord en serieus worden genomen?
o Als u graag in gesprek wilt met iemand van het ziekenhuis over uw ervaringen, dan kunt u contact opnemen via een speciaal telefoonnummer: 085 401 44 53. Als u denkt slachtoffer te zijn van strafbare gedragingen (of pogingen daartoe) binnen ons ziekenhuis, dan kunt u het beste contact opnemen met de politie Noord-Nederland via 0900-8844.

 Is het ziekenhuis van plan om beleid of protocollen aan te passen?
o Wij wachten de uitkomsten van het onderzoek af. Als aanpassing van beleid of protocollen eraan kan bijdragen dat vergelijkbaar gedrag in de toekomst kan worden voorkomen, dan zullen we dat uiteraard niet nalaten.

 Kan ik een klacht indienen?
o Als u ontevreden bent over het WZA kunt u terecht bij de ombudsfunctionaris van het WZA.