ICNG al op eerste werkdag defect: Voor Beter OV vreest het ergste

Met aanzienlijke vertraging werd vandaag de eerste ICNG-t rein voor reizigers opengesteld, op de HSL tussen Amsterdam en Rotterdam. Dat was helaas geen succes: in de loop van de middag raakte de trein defect.

Met veel bombarie en media-aandacht werd de eerste Intercity Nieuwe Generatie, ICNG, vandaag ingedeeld in een “proefbedrijf”. De trein reed echter ritten in de gewone dienstregeling, dus wat er precies “proef” aan deze ritten was, is onduidelijk. Voor Beter OV vindt dat een proefbedrijf bestaat uit extra ritten, bovenop de normale dienstregeling dus. Doordat de ICNG-trein in de loop van de middag niet meer met passagiers kon rijden wegens een defect, vielen dus dienstkilometers in de normale dienstregeling uit, waardoor reizigers op de toch al drukke verbinding tussen Amsterdam en Rotterdam werden gedupeerd.

Voor Beter OV-voorzitter Rikus Spithorst: “Bij een proefbedrijf hoort dat er dingen mis kunnen gaan. daarom dient zo’n testfase bovenop de normale dienstregeling te geschieden. En dat de enige voor passagiers opengestelde ICNG al op de eerste de beste dag de geest geeft, is een veeg teken: de reizigers staat mogelijk een vervelende tijd met een nóg onbetrouwbaardere dienstuitvoering op de HSL te wachten.”