Van den Brom met Lech Poznan bijna klaar in kwartfinales Conference League

In de Conference League zijn donderdagavond de heenwedstrijden gespeeld in de kwartfinales. Dat leverde AZ een 2-0 nederlaag op bij Anderlecht, maar er stonden nog drie andere duels op het programma, met ook hier de nodige Nederlandse inbreng.

In Poznan speelde het Lech Poznan van John van den Brom tegen Fiorentina, dat al na dik drie minuten mazzelde: een schot van Nico Gonzalez kwam via de paal en de rug van de lange tijd in Nederland Poznan-doelman Filip Bednarek voor de voeten van Arthur Cabral, die er 0-1 van maakte. Kristoffer Velde trok de stand een kwartier later gelijk met een heerlijke poeier over de grond, maar dankzij een rake kopbal van Gonzalez stond Fiorentina bij rust alsnog met 1-2 voor.

Na rust bleef Fiorentina de bovenhand houden, wat al vrij snel resulteerde in de 1-3: Giacomo Bonaventura trapte heerlijk raak, zijn eerste goal in vier seizoenen. Een paar minuten later werkte Jonathan Ikone zichzelf richting het doelgebied en ook hij was trefzeker, waarmee de 1-4 eindstand bereikt was.

AA Gent en West Ham United maakten er zeker in de eerste helft geen spektakel van, maar op slag van rust werd er toch nog gescoord: een zeer snel en handig genomen inworp eindigde in een flits bij Danny Ings, die de 0-1 erin trapte voor West Ham. Na de rust was Gent dan weer veel beter, wat al snel resulteerde in de heerlijke 1-1 van Hugo Cuypers. In blessuretijd kreeg Kamil Piatkowski rood voor een overtreding op Paqueta, wat West Ham een penalty opleverde, tot de VAR het daar toch niet mee eens was: het bleef bij 1-1.

FC Basel begon met Wouter Burger in de basis tegen OGC Nice, waar Pablo Rosario in de basis stond. Na nog geen half uur tekende Mohamed Amdouni vanaf elf meter voor de 1-0, maar bij rust was het al omgedraaid: Teremas Moffi stond perfect om een rebound op te pikken en de 1-1 te maken, op slag van rust werkte hij een heerlijke omhaal binnen voor de 1-2. In de tweede helft viel Basel volle bak aan, waardoor Amdouni uiteindelijk de 2-2 binnen kon koppen. In blessuretijd leek een Zwitserse stunt in de maak, maar Kasper Schmeichel redde Nice: 2-2.