China: 'We laten ons niet de les lezen over mensenrechten'

Volgens minister Qin van Buitenlandse Zaken wil China niet de les worden gelezen over mensenrechten. Na een ontmoeting in Peking met de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock vertelde hij de pers dat zijn land niet de behoefte heeft aan een 'leraar uit het Westen'.

Baerbock had kritiek geuit de verslechterde mensenrechtensituatie in de Volksrepubliek, dit wees Qin van de hand. Hij zei dat elke land zijn eigen omstandigheden en culturele en historische achtergrond heeft. Voor mensenrechten zouden er volgens Qin geen uniforme normen zijn in de wereld. 

Baerbock waarschuwt voor militair conflict in Taiwan
Baerbock waarschuwde China ook voor een militair conflict met Taiwan, dat omschreef ze als een "horrorscenario". Destabilisatie zou gevolgen hebben voor alle landen en de wereldeconomie. Een gedwongen hereniging van China en Taiwan zou voor Europa niet acceptabel zou zijn. Een oorlog zou "enorme gevolgen" hebben en een hierop volgende wereldwijde economische crisis zou naast Europa ook China raken.

Minister van Buitenlandse Zaken Qin: Buitenland steunt de separatisten in Taiwan
Van zijn kant beschuldigde Qin buitenlandse regeringen ervan de separatisten in Taiwan te steunen. Hij benadrukte dat Taiwan deel uitmaakt van de Volksrepubliek China. Peking zal geen enkel douanegebied opgeven. 

Baerbock: Geen enkel ander land heeft een grotere invloed op Rusland dan China
Tijdens de ontmoeting van Baerbock met de Chinese minister van Buitenlandse Zaken werd ook de oorlog in Oekraïne besproken. Baerbock riep China opnieuw op om zich in te spannen voor vrede in Oekraïne. Ze zei dat geen enkel ander land een grotere invloed heeft op Rusland dan China.
Qin zei dat China bereid is om te blijven werken aan vrede. Hij hoopt dat alle betrokken partijen objectief en kalm zullen meewerken. Hij sprak zich ook uit voor het verbeteren van de betrekkingen met Europese landen zoals Duitsland, "we zijn geen tegenstanders, maar partners".