Meerdere lammeren doodgebeten, goudjakhals of wolf?

Op de zeedijk bij Lauwersoog zijn het afgelopen weekeinde dagen vier dode en vier zwaargewonde lammeren aangetroffen. Gezien de aard van de verwondingen vermoeden deskundigen dat een goudjakhals heeft toegeslagen.

Kingma, eigenaar van de lammeren, trof zaterdagochtend de eerste gewonde dieren aan. Zondag en maandag was het opnieuw raak. De meeste lammeren waren van achteren aangevallen op de bil, er werd zelfs een losse poot aangetroffen.

Even dacht Kingma dat haar dieren door een wolf waren aangevallen, maar een deskundige van de provinciale faunaorganisatie BIJ12 sloot dat uit.

De goudjakhals is net als de wolf een hondachtige, maar kleiner en lichter dan de wolf. Ook heeft het dier een spitsere snuit. Er is een dna-test afgenomen waarvan de uitslag in mei wordt verwacht, dan zal duidelijk zijn welk diersoort de slachtpartij heeft uitgevoerd. Net als de wolf is een goudjakhals een beschermd dier waardoor er niet op mag worden gejaagd. Volgens Kingma horen zowel de goudjakhals als de wolf hier niet thuis: "Ons land is gewoon te klein voor dit soort dieren." Meer hierover bij RTVNoord.