Macron: minder afhankelijk van VS en China, speech verstoord door activisten

Tijdens een keynote speech in Den Haag herhaalde de Franse president Macron zijn oproep tot meer onafhankelijkheid voor de EU. Daarmee onderstreept hij een standpunt dat hem de afgelopen dagen veel kritiek heeft opgeleverd. 

Tijdens zijn staatsbezoek aan Nederland legde Macron uit dat de soevereiniteit van Europa alleen gewaarborgd kan worden als de concurrentiepositie wordt verstevigd en de afhankelijkheid van met name de VS en China afneemt. De coronapandemie en de oorlog in Oekraïne hebben aangetoond dat afhankelijkheid van deze landen moeten worden verminderd. Macron pleitte er onder meer voor om de Europese doelen in de toekomst consistenter te vertegenwoordigen in de internationale samenwerkingen. 

Toen Macron in Den Haag zijn lezing begon over Europese soevereiniteit werd hij onderbroken door activisten die de toestand van de Franse democratie bekritiseerden. Terwijl Macron het Nexus Instituut bedankte voor zijn ontvangst riep een demonstrant: "Waar is de Franse democratie?" Een andere activist riep: "Waarom heb je [het] Franse parlement omzeild?" Verwijzend naar de manier waarop Macron de controversiële pensioenwet in Frankrijk heeft doorgedrukt. 

Macron leverde eerder deze week commentaar op het conflict tussen China en Taiwan en riep op tot een grotere Europese onafhankelijkheid. Deze uitspraken leverden hem internationale kritiek op.