Jackson wint vanuit vroege vlucht Parijs-Roubaix bij de vrouwen

Alison Jackson heeft zaterdag verrassend de derde editie van Parijs-Roubaix voor vrouwen op haar naam geschreven. De Canadese, die was meegesprongen in de vroege vlucht, maakte het op de wielerbaan van Roubaix in een sprint af. Ze won voor Katia Ragusa en Marthe Truyen.

Vroeg in de wedstrijd ontstond er een grote groep. Maar liefst achttien rensters kregen de ruimte van het peloton. Doordat bijna al grote ploegen een renster meehadden in de kopgroep zette niemand de achtervolging op de kopgroep en bij de eerste kasseistrook was het verschil inmiddels opgelopen naar meer dan zes minuten.

Jumbo-Visma, een van de weinige ploegen die wel de slag hadden gemist kreeg onderweg te maken met matriaalpech. Kopvrouw Marianne Vos kreeg te maken met een lekke band en moest lange tijd in de achtervolging op het peloton, waar ondertussen de gang erin zat. Trek-Segafredo zorgde daarvoor en de voorsprong van de kopgroep ging snel achteruit. Nadat topfavoriete Lotte Kopecky versnelde ging de voorsprong nog meer achteruit en leek de winnares dan ook in het peloton te zitten.

Kopecky liet zich weer inlopen en kregen een omvangrijke groep in de achtervolging op de kopgroep, waarna het op 37 kilometer helemaal mis ging in de groep van de favorieten. Op een gladde kasseistrook ging Elisa Longo Borghini tegen de vlakte en daarbij nam ze zowat alle andere favorieten mee in haar val. Door de massale valpartij werd vooral Kopecky ver achteruit geslagen en zou uiteindelijk terecht komen bij Vos, die nog altijd op achterstand reed. De ploeg van Kopecky reed het gat naar de achtervolgende dicht, maar het verschil met de koplopers was nog altijd ruim. Ondanks pogingen van verschillende rensters kwamen ze nooit meer op het wiel van de koploopsters en mochten ze op de wielerbaan van Roubaix sprinten voor de winst in Parijs-Roubaix.

Op de wielerbaan ging het volledig mis voor Femke Markus. De Nederlandse maakte een goede indruk in de kopgroep, maar op de wielerbaan ging ze onderuit nadat ze uit evenwicht werd gebracht. Weg winst in een van de mooiste wielerwedstrijden. Die winst ging naar de Canadese Alison Jackson. Ze won het sprintje voor Katia Ragusa en Marthe Truyen.

Results powered by FirstCycling.com