Amerikaanse rechter verbiedt abortuspil, federale regering in beroep

Een Amerikaanse federale rechter in Texas heeft door middel van een gerechtelijk bevel de goedkeuring van de abortuspil mifepriston opgeschort. Hierdoor mag het middel niet meer worden voorgeschreven aan zwangere vrouwen. Als het middel geen goedkeuring krijgt, mag het ook niet verkocht worden in staten waar abortus legaal is. Tegenstanders van abortus waren een rechtzaak begonnen tegen de goedkeuring van het medicijn.

Het besluit zou over zeven dagen in werking moeten treden om de instantie die verantwoordelijk is voor de goedkeuring van geneesmiddelen, FDA, de mogelijkheid te geven om tegen het besluit in beroep te gaan.

Harris: "Oordeel bedreigt vrouwenrechten"
De Amerikaanse vice-president Harris zei dat de uitspraak een bedreiging vormt voor de rechten van vrouwen. Procureur-generaal Garland zei dat zijn afdeling in beroep zou gaan. Een andere federale rechtbank in de staat Washington heeft al een tegengestelde beslissing genomen. Volgens waarnemers zal de kwestie waarschijnlijk bij de Hoge Raad terechtkomen.

In de VS worden twee medicijnen gebruikt
Mifepriston is een van de twee medicijnen die in de Verenigde Staten worden gebruikt voor medische abortus. Het vonnis in Texas wordt gezien als de belangrijkste uitspraak in de strijd voor abortusrechten in de Verenigde Staten sinds het Hooggerechtshof in juni landelijke abortusrechten vernietigde in een historisch besluit.