Israël mobiliseert extra agenten en strijdkrachten na toegenomen onrust

Na aanvallen waarbij verschillende mensen om het leven kwamen, mobiliseerde Israël extra politieagenten en soldaten. Dat heeft het kantoor van premier Netanyahu bekendgemaakt. Bij een aanslag met een auto in Tel Aviv is gisteravond een Italiaanse toerist om het leven gekomen, zeven anderen raakten gewond.

Volgens berichten in de media zou de chauffeur een Israëlische Palestijn zijn; hij werd neergeschoten door de politie. Eerder kwamen twee jonge vrouwen van zowel de Israëlische als de Britse nationaliteit om het leven bij een aanslag op de Westelijke Jordaanoever. Hun moeder raakte hierbij ernstig gewond. Volgens het Israëlische leger werd er op hen geschoten terwijl ze in een auto reden. De twee zussen, tussen de 20 en 30 jaar oud, kregen toen een ongeluk.

De burgemeester van Tel Aviv, Huldai, zei dat aanslagen "lange tijd deel uitmaakten van ons dagelijks leven". De vijanden van Israël zouden de zwakte van het land voelen. Hij hoopt, zei de burgemeester tegen Channel 12, dat de premier tot bezinning komt en zorgt voor wat hij beloofde tijdens de verkiezingscampagne: persoonlijke veiligheid, een verbetering van de economie en een afnemende dreiging door Iran.

De situatie in het Midden-Oosten is onlangs verslechterd tijdens het Joodse Pesachfeest en de islamitische vastenmaand. De gebeurtenissen van gisteren volgden op zwaar raketvuur op Israël vanuit Libanon - volgens het Israëlische leger de zwaarste aanvallen sinds 2006. Israëlische troepen vielen vervolgens Palestijnse militante bases aan in het buurland en in de Gazastrook. Halverwege de week waren er ook botsingen tussen Palestijnen en Israëlische politie bij de al-Aqsa-moskee in Jeruzalem.