Duits leger blundert met opening ruimtevaarthoofdkwartier

Het Duitse leger opende deze week zijn nieuwe ruimtecommando-hoofdkwartier met militaire topmannen omringd door Darth Vader en een cast van cos play-stormtroopers. Het ruimtecommandogebouw van € 40 miljoen - dat niets weg heeft van de bolvormige Death Star uit Star Wars - omvat 122 kantoren, aldus het Duitse leger.

Het commando zal het saaie kantorencomplex delen met het Duitse ruimtevaartonderzoeksbureau, waardoor twee van de Duitse ruimteorganisaties op één plek worden samengevoegd. 

Tijdens de openingsceremonie hield generaal-majoor Michael Traut zijn toespraak geflankeerd door stormtroopers en keizerlijke officieren uit Star Wars. Maar wat bedoeld was als een luchtig moment, kreeg scherpe kritiek van critici die het Duitse leger er fijntjes aan herinnerden dat het kwaadaardige Galactic Empire in Star Wars gedeeltelijk was geïnspireerd op nazi-Duitsland.

Het ruimtecommando reageerde nog niet op een verzoek om commentaar,  een video van de volledige opening toont dat de Star Wars stormtroopers aanwezig waren om geld in te zamelen voor een aan het leger gelieerde liefdadigheidsinstelling.