Lavrov roept op tot 'nieuwe wereldorde zonder Amerikaanse dominantie'

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov gelooft dat vredesbesprekingen om de oorlog in Oekraïne te beëindigen alleen mogelijk zijn als onderdeel van een "nieuwe wereldorde zonder Amerikaanse dominantie". Bij de onderhandelingen moet rekening worden gehouden met de Russische belangen, zei Lavrov tijdens een bezoek aan Turkije. "Het gaat om de principes waarop de nieuwe wereldorde gebaseerd zal zijn."

De Turkse regering sprak haar bezorgdheid uit dat de oorlog in Oekraïne in het voorjaar zou kunnen verhevigen. Er zullen inspanningen worden geleverd om de oorlog te beëindigen door middel van onderhandelingen, zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu tijdens een gezamenlijke persconferentie met Lavrov.

Lavrov dreigde dat Rusland zich zou terugtrekken uit de graanovereenkomst met Oekraïne. "Als er geen vooruitgang wordt geboekt bij het wegnemen van obstakels voor de Russische export van kunstmest en graan, dan zullen we ons afvragen of deze deal noodzakelijk is", zei hij.

De overeenkomst stelt Rusland in staat om ondanks sancties toch kunstmest en voedsel te exporteren. Moskou heeft herhaaldelijk geklaagd dat deze overeenkomst niet wordt nageleefd. In maart stemde Rusland er alleen mee in om de door Moskou en Kyiv ondertekende graandeal met 60 dagen te verlengen, in plaats van de voorgaande termijn van 120 dagen.