Tennessee schorst Lagerhuisleden wegens deelnemen anti-wapen protest

In de Amerikaanse staat Tennessee heeft het Huis van Afgevaardigden twee Democratische leden geschorst. Aanleiding was hun deelname aan een demonstratie in het parlement voor strengere wapenwetten.

De door de Republikeinen gedomineerde kamer behaalde de noodzakelijke tweederde meerderheid om de congresleden Jones en Pearson te schorsen. De uitsluiting van een derde parlementslid mislukte ternauwernood. Waarnemers spraken van een buitengewone stap in de zuidelijke staat. Het schorsen van gekozen politici in de staat is sinds de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) slechts twee keer eerder voorgekomen.

Er zijn beschuldigingen van racisme geuit, aangezien de zwarte Democraten Jones en Pearson zijn uitgezet, maar hun blanke partijgenoot Johnson aan mocht blijven. Johnson vermoedde zelf ook dat haar huidskleur hierbij een rol speelde.

Media inTennessee meldt dat de Republikeinse resoluties de Democraten ervan beschuldigden een schandelijke actie en onrust te veroorzaken in het Huis van Afgevaardigden. Volgens de New York Times vergeleek de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden de drie parlementsleden met de bestormers die op 6 januari het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad Washington belaagden.

De Amerikaanse president Biden noemde het optreden van de Republikeinen schokkend en ondemocratisch. Na de stemming stroomden duizenden mensen naar het Capitool van Nashville om hun solidariteit met de drie wetgevers te tonen.

De twee geschorste Democraten zouden hun zetels weer terug kunnen krijgen: de gemeenten die zij vertegenwoordigen kunnen de vrijgekomen posten weer invullen - hetzij door benoeming of door speciale verkiezingen. De burgemeester van Nashville Borough, die Jones vertegenwoordigde in het Huis van Afgevaardigden, kondigde een raadsvergadering aan en tweette: "Ik geloof dat de raadsleden Jones meteen terug sturen om zijn kiezers te blijven dienen."

Demonstranten op de publieke tribunes riepen vorige week de politici op maatregelen te nemen tegen vuurwapengeweld in de staat. Dit was enkele dagen na de schietpartij in een basisschool in Nashville, waarbij drie 9-jarige kinderen en drie medewerkers van de school doodgeschoten werden. Honderden mensen kwamen voor dat protest het parlementsgebouw binnen. Ze zongen daarbij ‘genoeg is genoeg’ en ‘de macht aan het volk’. Pearson en Jones zongen mee door een megafoon.