VS presenteert rapport over terugtrekking Afghanistan

De Amerikaanse regering heeft een samenvattend rapport uitgebracht over de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Afghanistan.

Daarin geeft de regering van president Biden zijn voorganger Trump grotendeels de schuld van de terugtrekking, wat algemeen als een mislukking wordt beschouwd. Volgens het document van 12 pagina's werd Biden ernstig beperkt in zijn beslissingen over hoe hij de terugtrekking moest uitvoeren door de voorwaarden die door Trump waren afgesproken. De vertrekkende Trump-regering heeft alleen een datum voor de terugtrekking gegeven, maar geen plan voor de uitvoering ervan. De Amerikaanse regering heeft echter lessen getrokken uit de gebeurtenissen. In de toekomst zal informatie over risico's openbaar zijn. Het congres heeft gisteren de als geheim geclassificeerde documenten ontvangen.

In augustus 2021 verrasten de islamistische taliban de Afghaanse hoofdstad Kabul en namen ze in zeer korte tijd de macht over in het land. Onder Bidens Republikeinse voorganger, Trump, waren de Verenigde Staten met de Taliban een plan overeengekomen om alle Amerikaanse troepen terug te laten trekken uit het land.