Israëlische luchtmacht voert luchtaanvallen uit op doelen in de Gazastrook

Het Israëlische leger heeft luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in de Gazastrook als reactie op recente raketaanvallen op het land. Volgens de Israëlische strijdkrachten zijn tunnels van het islamitische Hamas en wapenproductiefaciliteiten geraakt.

Ook in Zuid-Israël klonk in de nacht een luchtalarm, dat zou kunnen duiden op hernieuwde beschietingen door militante Palestijnen uit de Gazastrook.

Netanyahu wil vergelding
Het Israëlische veiligheidskabinet heeft de recente escalatie besprokenvan, reden was de raketaanvallen op Israël vanuit Libanon donderdagmiddag. De Israëlische premier Netanyahu zei dat het zijn vijanden zou verslaan, ze zouden een prijs gaan betalen voor elke daad van agressie. Volgens de Jerusalem Post zei de Israëlische president Herzog dat de staat Israël actie onderneemt om zijn veiligheid en die van zijn burgers te waarborgen.

De Libanese premier Mikati zei dat hij categorisch gekant was tegen elke militaire escalatie vanaf zijn eigen grondgebied.

Meer dan 30 raketten afgevuurd vanuit Libanon
Volgens het Israëlische leger zijn er vanuit Libanon meer dan 30 raketten afgevuurd op Noord-Israël. Velen werden onderschept door een verdedigingssysteem. Eerder waren vanuit de Gazastrook verschillende raketten afgevuurd op Israëlisch grondgebied. Het leger gaf Palestijnse groeperingen de schuld van de raketten.

Duitsland, de VS, Frankrijk en de VN veroordeelden de beschietingen. De raketaanvallen werden voorafgegaan door botsingen tussen Israëlische veiligheidstroepen en Palestijnen op de Tempelberg in de Al-Aqsa-moskee.