Israelische oproerpolitie bestormt al-Aqsa moskee, golf van geweld

De Israëlische oproerpolitie heeft in de vroege uren van woensdagochtend verdovingsgranaten en traangas gebruikt bij de bestorming van de al-Aqsa-moskee tijdens botsingen met Palestijnse gelovigen. Palestijnen zeiden dat er stungranaten en rubberen kogels werden gebruikt bij de inval vóór zonsopgang en dat hierbij 50 mensen gewond raakten.

De politie zei dat er met stenen werd gegooid en dat er vuurwerk op hen werd afgevuurd in de moskee. Twaalf Palestijnen zouden volgens de Palestijnse Rode Halve Maan gewond zijn geraakt en tientallen zijn gearresteerd. 

De al-Aqsa-moskee, de derde heiligste plaats in de islam, bevindt zich op een heuveltopcomplex dat bij moslims bekend staat als al-Haram al-Sharif (het nobele heiligdom) en bij joden als de Tempelberg. Joden vereren het als de locatie van twee bijbelse tempels en het is de heiligste plaats in het jodendom. 

Op dinsdag barricadeerden Palestijnen zich in de moskee na het Ramadan-avondgebed, er gingen geruchten dat joodse extremisten wilden proberen een geit te offeren op de plaats voor Pesach - zoals joden deden in bijbelse tijden voordat de Romeinen hun tempel daar verwoestten. De Israëlische politie en religieuze autoriteiten wilden het offeren niet toestaan. 

De Israëlische politie zei in een verklaring dat "verschillende wetsovertredende jongeren en gemaskerde agitators" de moskee versterkten "om de openbare orde te verstoren en de moskee te ontheiligen". "Na vele en langdurige pogingen om ze eruit te krijgen door tevergeefs te praten, werden de politiediensten gedwongen de compound binnen te gaan om ze eruit te krijgen met de bedoeling het Fajr-gebed [dageraad] toe te staan en een gewelddadige verstoring te voorkomen". "Toen de politie binnenkwam, werd er met stenen naar hen gegooid en werd er vanuit de moskee vuurwerk afgeschoten door een grote groep agitators." Een agent raakte tijdens de schermutselingen door een steen gewond aan zijn been.

Op video welke is vrijgegeven door de politie was te zien hoe vuurwerk ontplofte en de gebedsruimte verlichtte terwijl zwaarbewapende agenten in oproeruitrusting naar binnen trokken. 

Andere beelden die op sociale media werden geplaatst, leken een officier te laten zien die een geweerkolf gebruikte en anderen die stokken gebruikten om Palestijnen die op de grond lagen te slaan onder luid geschreeuw. 

De Palestijnse Rode Halve Maan meldde dat 50 Palestijnen gewond raakten. Het zei ook dat Israëlische troepen zijn medici verhinderden de moskee te bereiken, hoewel dit niet is bevestigd. Sommige van de Palestijnen die nog in Israëlische hechtenis zitten, verkeren volgens hun advocaat in kritieke toestand. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wilde dat de politie "moest optreden om de orde te herstellen".

"Israël zet zich in voor het behoud van de vrijheid van aanbidding, vrije toegang tot alle religies en de status quo op de Tempelberg, en zal niet toestaan dat gewelddadige extremisten dit veranderen", zei hij. Maar de Islamitische Waqf, die het gebied beheert, beschreef de acties van de politie als een "flagrante schending van de identiteit en functie van de moskee als een plaats van aanbidding voor moslims alleen".

De woordvoerder van de Palestijnse president Mahmoud Abbas veroordeelde ook de inval en beschreef het als een aanval op moslims. De leider van de Palestijnse islamitische militante groep Hamas, die de Gazastrook controleert, noemde het incident "een ongekende misdadige proportie" en waarschuwde Israël dat er "gevolgen" zouden zijn.

VN-gezant voor het Midden-Oosten, Tor Wennesland, zei dat hij "geschokt was door de beelden van geweld" in de al-Aqsa-moskee en drong er bij politieke, religieuze en gemeenschapsleiders aan alle kanten op aan "opruiing, opruiende retoriek en provocerende acties te verwerpen".

Na de schermutselingen meldden Israëlische media dat militanten 16 raketten afvuurden vanuit Gaza, waardoor sirenes afgingen in gemeenschappen in het zuiden van Israël. Eén raket raakte een fabriek in de buurt van de stad Sderot en de rest werd onderschept door het Israëlische Iron Dome-raketafweersysteem of landde in open gebieden.

Niemand heeft het afvuren van de raketten opgeeist, maar er wordt aangenomen dat Hamas de lanceringen heeft goedgekeurd.

Het Israëlische leger zei als reactie hierop enkele wapenfabrieken en een opslagplaats van Hamas te hebben gebombardeerd, evenals een militair terrein dat voor training werd gebruikt. Er waren geen meldingen van slachtoffers aan beide kanten.

De extreemrechtse minister van Nationale Veiligheid van Israël, Itamar Ben-Gvir, tweette dat het raketvuur een "reactie vereist die verder gaat dan het bombarderen van duinen en onbemande locaties".

VN-gezant Wennesland zei dat het willekeurig afvuren van raketten vanuit Gaza onaanvaardbaar is en moet stoppen.