Man die 13-jarige verkrachtte vrij met 270 uur taakstraf

Een man die als tiener een 13-jarig meisje verkrachtte in een park, is zonder gevangenisstraf vrijgelaten en heeft 270 uur taakstraf opgelegd gekregen.

Sean Hogg was 17 toen hij een reeks aanvallen uitvoerde in Dalkeith Country Park in Midlothian, Schotland, tussen maart en juni 2018. Inmiddels 21 jaar oud, kreeg Hogg van rechter Lord Lake te horen dat hij niet naar de gevangenis zou worden gestuurd omdat hij niet geloofde dat dit zou 'bijdragen aan zijn reïntegratie'.

Hogg, afkomstig uit Hamilton in South Lanarkshire, bedreigde zijn slachtoffer en trok haar kleding naar beneden voordat hij haar bij de polsen greep en haar dwong tot een seksuele handeling. Hij werd schuldig bevonden door een jury in het Hooggerechtshof in Glasgow en verscheen gisteren voor zijn veroordeling.

De straf is door de directeur van Rape Crisis Scotland omschreven als 'zorgwekkend mild'. Nieuwe richtlijnen voor het veroordelen van mensen onder de 25 jaar, waarbij reïntegratie in plaats van straf de belangrijkste overweging is, werden in Schotland in januari 2022 ingevoerd.

Sandy Brindley, de directeur van Rape Crisis Scotland, zei: "Dit is een extreem ernstige zaak en we zijn geschokt dat deze dader geen gevangenisstraf heeft gekregen. Gezien de ernst van deze misdaad en het feit dat het voor het Hooggerechtshof werd behandeld, lijkt deze straf ons zorgwekkend mild."

Toonaangevend Schots advocaat Tommy Ross KC vertelde aan het BBC-radioprogramma Good Morning Scotland: "Het is een buitengewone straf. Ik werk al zo'n 20 jaar in het hooggerechtshof en ik heb nog nooit iemand voor verkrachting uit de gevangenis zien blijven tot gisteren." Hogg is daarnaast onder toezicht gesteld en voor drie jaar op de lijst van zedendelinquenten geplaatst.