Treinongeluk Voorschoten: bergen en spoorherstel duurt zeker een week

Afgelopen nacht is rond 03:30 uur een passagierstrein ontspoord bij Voorschoten, tussen Leiden en Den Haag Centraal. Bij het ongeluk zijn tientallen mensen gewond geraakt. Aan boord van de intercity die onderweg was van Leiden naar Den Haag bevonden zich circa 50 passagiers. 

Hoe het ongeluk kon gebeuren is nog onduidelijk. Bij het ongeluk waren ook een bouwkraan en een goederentrein betrokken. Volgens omwonenden hoorden zij twee harde knallen, waarna ze de goederentrein tegen de bouwkraan op het spoor zagen knallen. Deze zou vervolgens voor de passagierstrein op het spoor terecht zijn gekomen. 

Het voorste deel van de intercity is door de klap in een weiland terecht gekomen, het middenstuk ligt op z'n kant naast het spoor. Ook zou er in het achterste deel van de trein brand hebben gewoed; deze zou inmiddels geblust zijn volgens een woordvoerder van de NS. 

De laatste berichten spreken over zo'n 50 tot 60 gewonden, van wie er enkele slecht aan toe zijn. Tussen Den Haag en Leiden ligt het treinverkeer voorlopig stil, de NS en ProRail verwachten dat het onderzoek en de herstelwerkzaamheden tot zeker 16:00 uur vandaag duren.

Update 19:05 uur
Het dodelijke slachtoffer is vanmiddag geborgen; het gaat om een medewerker van BAM. Hij was op het spoor aan het werk. Het bouwbedrijf laat in een verklaring van topman Ruud Joosten weten dat het "met groot verdriet kennis heeft genomen van het overlijden van een zeer gewaardeerde collega." Verder staat het bedrijf ook stil bij de nabestaanden: "Onze gedachten gaan, bij deze verschrikkelijke gebeurtenis, uit naar de nabestaanden en naaste collega's van onze medewerker, Wij wensen hen sterkte bij de verwerking van dit verlies." De gewonden wenst hij sterkte bij het herstel toe.

Kamerbrief
Staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat een goederentrein van DB Cargo op een kraanvoertuig van een spoorwegaannemer knalde, waarna de intercity van de NS vervolgens op de brokstukken is gebotst. Er waren op dat moment geplande werkzaamheden aan twee van de vier baanvakken. 

Schade
De schade aan het spoor en station Voorschoten is groot. Naar verwachting gaat het herstel aan het spoor en station Voorschoten dagen duren. Hierdoor kan NS geen treinen laten rijden tussen Den Haag en Leiden. NS zet daarom bussen in tussen Den Haag Laan van NOI en Leiden Centraal. Reizigers moeten rekening houden met een half uur extra reistijd. De verwachting is dat herstelwerkzaamheden minimaal tot dinsdag 11 april zullen duren.

Zodra de sporen worden vrijgegeven, wordt gestart met het bergen van de treinstellen. Om bij de treinstellen te kunnen komen moet Mammoet, een berger van ProRail, met een kraan over een sloot. Hiervoor moet eerst een brugconstructie worden gebouwd over de sloot. Deze werkzaamheden zullen morgen starten. Er moeten in totaal vier treinstellen van de NS-trein worden geborgen. Verwacht wordt dat hiervoor meerdere dagen nodig zijn. Veel werkzaamheden kunnen alleen overdag plaatsvinden. Naast schade aan het spoor is ook het perron van station Voorschoten beschadigd geraakt en dient hersteld te worden.

Update 11.45 uur: ProRail tast nog volledig in het duister over hoe het treinongeval in Voorschoten heeft kunnen gebeuren. Volgens topman John Voppen heeft het bedrijf nog nooit zo’n ongeval gezien. Bij het ongeluk is één dode gevallen, een werknemer van BAM die aan het werk was op het spoor. 19 mensen moesten naar het ziekenhuis, van wie enkelen zwaargewond waren.

Tijdens de persconferentie maakte de politie bekend dat er een strafrechtelijk onderzoek komt naar hoe het afgelopen nacht zo mis kon gaan. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid start een onderzoek.

Koning Willem-Alexander heeft de plaats van het treinongeluk bezocht, en heeft zijn medeleven aan de betrokkenen uitgesproken. 

Wouter Koolmees, president-directeur NS: “Ik ben geschokt. Afschuwelijk wat er vannacht gebeurd is. Een ongeval als dit hoop je nooit mee te maken. Zoals iedereen zit ik vol vragen en willen we precies weten wat er gebeurd is. Daar zal degelijk onderzoek naar gedaan moeten worden. Op dit moment geldt dat alle aandacht uitgaat naar het welzijn van onze reizigers en collega’s.”


Update 07:03 uur: Bij de ramp zou één dode zijn gevallen. NPO Radio 2 spreekt over zo'n 30 (zwaar)gewonden. Bij het UMC in Utrecht zou het calamiteitenhospitaal zijn geopend, wat alleen gebeurd bij incidenten met veel slachtoffers. 

Update 08:18 uur
Inmiddels hebben de minister en staatssecretaris van IenW een verklaring afgelegd. Minister Mark Harbers: “Er is deze ochtend een verschrikkelijk ongeluk gebeurd op het spoor. Ik leef mee met slachtoffers, nabestaanden en alle betrokkenen van het ongeluk. Ook wil ik mijn waardering uitspreken aan de hulpdiensten die direct ter plaatse waren en hulp hebben geboden."

Staatssecretaris Vivianne Heijnen: “De beelden van het treinongeluk bij Voorschoten laten zien hoe groot de omvang is. Ik wil iedereen die het ongeluk heeft moeten meemaken laten weten dat ik aan ze denk. Mijn gedachten zijn ook bij de spoor- en treinmedewerkers die tijdens hun werk dit verschrikkelijke ongeluk hebben meegemaakt. Ik wens hen heel veel sterkte"

Update 08:36 uur
Ook de koninklijke familie heeft hun steun betuigd via Social Media.