New York: 'zero-tolerance bij rellen na Trump-proces'

De stad New York bereidt zich voor op demonstraties voorafgaand aan de hoorzitting van vandaag tegen de voormalige Amerikaanse president Trump. Burgemeester Adams kondigde doeltreffende maatregelen aan tegen rellen of vandalisme en dreigde met arrestaties.

Hij noemde hierbij specifiek de Republikeinse en Trump-aanhanger Taylor Greene, die heeft opgeroepen om te protesteren. Het parlementslid staat bekend om het verspreiden van "desinformatie en haatdragende taal", zei Adams. Hij hoopt dat ze zich gedraagt. De oud-president heeft zelf ook zijn aanhangers opgeroepen te protesteren.

De autoriteiten van New York hebben uitgebreide veiligheidsmaatregelen genomen om de rechtszitting vlot te laten verlopen. Concrete bedreigingen zijn er volgens de politie echter niet. Het Witte Huis benadrukte dat het de situatie in New York nauwlettend in de gaten houdt. Kirby, communicatiedirecteur van de Nationale Veiligheidsraad, zei dat er geen plaats is voor geweld in de Verenigde Staten, maar een vreedzaam protest is toegestaan.

Eerste strafzaak tegen een voormalige president
Trump was maandagavond al in New York aangekomen. Volgens berichten in de media zullen daar vandaag ongeveer 30 aanklachten tegen de 76-jarige worden voorgelezen. De Republikein kan dan schuldig of onschuldig pleiten. Daarvoor zou hij kort worden vastgehouden door het Manhattan District Attorney's Office voor het nemen van vingerafdrukken en politiefoto's. 's Avonds wil Trump op zijn landgoed in de staat Florida een verklaring geven. 

Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Verenigde Staten dat een ex-president strafrechtelijk wordt vervolgd. Het gaat om een zwijggeldbetaling aan een pornoactrice die naar verluidt niet correct in de boekhouding is verwerkt. Trump omschrijft de beschuldigingen zelf als politiek gemotiveerd.