Oekraïne presenteert 12-puntenplan om de Krim te 'bevrijden'

De secretaris van de Nationale Veiligheidsraad van Oekraïne, Oleksiy Danilov, heeft een 12-puntenplan gepresenteerd om het Krim-schiereiland, dat in 2014 door Rusland is geannexeerd, te "bevrijden". Als onderdeel van de "ontzetting" zou bijvoorbeeld de Krimbrug naar het Russische binnenland moeten worden afgebroken, zei Danilov op Facebook.

De ambtenaren op de Krim, die tijdens de annexatie betrokken raakten bij de Russische bezetters, zouden worden onderworpen aan een "zuivering" in de trant van de denazificatie van Duitsland na de Tweede Wereldoorlog, zei Danilov. Volgens stap twee van het plan moeten collaborateurs en verraders van de Oekraïense staat strafrechtelijk worden vervolgd. Danilov maakte ook speciaal melding van rechters, openbare aanklagers en leden van de veiligheidstroepen die in 2014 de kant van Rusland hebben gekozen.

Russen die zich na februari 2014 op de Krim hebben gevestigd, moeten worden uitgezet. Landaankopen en andere contracten zouden worden ontbonden. Bovendien moeten politieke gevangenen, waaronder veel Krim-Tataren, onmiddellijk worden vrijgelaten.

Rusland heeft herhaaldelijk gedreigd de Krim met alle mogelijke middelen te zullen verdedigen. Bovendien waarschuwde Moskou het Westen om geen wapens aan  Kyiv te leveren waarmee de Krim heroverd zou kunnen worden.